Over fire år er Forskerzonen på Videnskab.dk udviklet og vokset til en formidlingsplatform med langt over 1.000 artikler skrevet af forskerne selv.
På Forskerzonen får forskerne hjælp til at formidle deres viden til den brede befolkning, og gennem forankringen hos Videnskab.dk bliver deres formidling gjort synlig og let tilgængelig for alle danskere.
Med indlæg baseret på egne studier kvalificerer forskerne den offentlige debat om alt fra vacciner, fedme og dyreliv til amerikansk politik og klima.
Lundbeckfonden har ydet en helt central støtte til projektet siden 2016 og dermed muliggjort etableringen og den hidtidige udvikling af Forskerzonen – og de støtter igen i 2021.
Nu tilslutter tre universiteter sig Forskerzonen som partnere og er dermed med til at sikre Forskerzonen som national formidlingsplatform: Aalborg Universitet (AAU), Roskilde Universitet (RUC) og Syddansk Universitet (SDU).
Rektor ved AAU Per Michael Johansen glæder sig til et styrket samarbejde:
»Det er vigtigt, at der er et forum, hvor universiteternes forskning bliver formidlet, så en bredere kreds af borgere får adgang til den megen viden, der findes på universiteterne.«
»Plads til flere nye stemmer«
Også RUC’s prorektor Peter Kjær ser frem til samarbejdet.
»Vi vægter forskningsformidling højt på RUC. Og Forskerzonen giver vores forskere en unik mulighed for at formidle deres forskning på andre betingelser end de, der ellers gælder i det aktuelle medielandskab. Det giver plads til flere nye stemmer, nye nuancer og nye dialoger.«
For SDU’s prorektor Sebastian Mernild er Forskerzonen en mulighed for at praktisere en af universitetets kerneværdier:
»For SDU er det en kerneværdi at kommunikere vores løsninger på nutidens og fremtidens udfordringer, ikke mindst indenfor bæredygtighed, og få dem bragt i spil i offentligheden. Derfor er vi glade for samarbejdet med Forskerzonen, hvor vi får mulighed for at række ud til det samfund, vi gerne vil skabe værdi for.«
Epidemiforsker: »Forskerzonen har været det bedste sted«
Videnskabsindholdet fra forskerne selv har haft en støt stigende læserskare og har fået en særlig status og opmærksomhed under COVID-19-pandemien.
I Top 10 over de mest læste artikler på Forskerzonen i 2020 er flere artikler fra serien ‘Historiens værste år‘ skrevet af Poul Duedahl, professor ved AAU, og museumsinspektør ved Nationalmuseet Jeanette Varberg. Også artikler fra epidemiforsker Viggo Andreasen og professor Lone Simonsen, begge fra RUC, har været store læserhits.
Om samarbejdet med Forskerzonen fortæller lektor Viggo Andreasen, der er en af landets mest citerede corona-eksperter:
»Forskerzonen har simpelthen været det bedste sted for os at publicere. Vi fik sat gang i meget debat både om, hvordan man styrer en epidemi, og hvordan samspillet mellem smitteopsporing og anden epidemikontrol kan være.«
»Afgørende, at universiteter er med«
Chefredaktør for Videnskab.dk og Forskerzonen, Vibeke Hjortlund, er begejstret for Forskerzonens nye partnere:
»Universiteternes aktive engagement, som også involverer et økonomisk bidrag, er afgørende for, at Forskerzonen kan fastholdes som en almennyttig platform til gavn for hele Danmark,« siger Vibeke Hjortlund.
»Vi håber, at mange flere vil støtte op – både forskningsproducerende institutioner og andre organisationer, der ligesom os anser det for nødvendigt, at forskningsbaseret viden udbredes til alle. Det er vigtigt for såvel den demokratiske debat som væksten og velfærden i Danmark,« fortsætter hun og sender en stor tak til Lundbeckfonden:
»Vi er taknemmelige for, at Lundbeckfonden har fundet Forskerzonen værdig til støtte og fortsat er med. Og vi er stolte af, at vi er lykkedes med at udvikle en indsats, som også skaber værdi for universiteter og forskere, så de vil være med.«
Træner forskere og kvalitetssikrer indhold
Træning af forskerne i formidling og kvalitetssikring af deres indhold – i samarbejde med Forskerzonens uafhængige redaktører – er kerneelementer i indsatsen.
Partnerskaberne betyder, at Forskerzonen har et nært samarbejde med de pågældende partnere, men indholdet på Forskerzonen repræsenterer fortsat forskningsemner over den bredest mulige kam.
Forskere fra andre organisationer har stadig mulighed for at dele deres viden på platformen.
Vil du vide mere om at blive partner? Læs med her.