Mystiske signaler fra gådefuld stjerne starter rumvæsen-rygter
Noget kæmpestort er fløjet forbi den mystiske stjerne KIC 8462852 flere gange, og forskernes manglende evne til at forklare mysteriet har sat gang i vilde teorier. 

Astronomen Tabetha Boyajian fra Yale Universitet har studeret stjernen KIC 8462852 og fortæller om mysteriet i denne TED Talk. (Video: TED Talk / Tabetha Boyajian)

Astronomen Tabetha Boyajian fra Yale Universitet har studeret stjernen KIC 8462852 og fortæller om mysteriet i denne TED Talk. (Video: TED Talk / Tabetha Boyajian)

Tilbage i 2009 begyndte NASA’s Kepler-mission. Hovedformålet var at finde planeter uden for vores solsystem. 

Det gjorde Kepler ved at kigge på et bestemt felt på himlen. Her fulgte den lyset fra 150.000 stjerner over fire år og tog et billede hvert 30. minut. 

Den ledte efter det, som kaldes planetpassager, hvor en planet blokerer en lille smule af stjernens lys på sin vej forbi den.

Men en bestemt stjerne, KIC 8462852, har flere gange sendt meget mærkelige signaler over flere år, og forskerne ved stadig ikke, hvad det er, der har passeret planeten.

Kæmpestort, asymmetrisk objekt blokerede lyset i ugevis

Normalt blokerer en passerende planet omkring 1 procent af lyset fra en stjerne, men flere gange i blandt andet 2009, 2011 og 2013 viste mystiske målinger, at noget langt større havde passeret stjernen og blokeret hele 15-20 procent af stjernens lys. 

Det tager cirka en dags tid for en planet at passere en stjerne af denne størrelse, men målingen fra 2011 viste en passage, der varede en hel uge, mens tilfældet i 2013 strakte sig over mere end 100 dage.

Læs også: Forskere: Vi bør lede efter de rumvæsener, der leder efter os

Planeter er runde objekter, og derfor giver de symmetriske kurver på målingerne af den mængde af lys, som de blokerer.

Men ikke nok med at nogle af de objekter, som har passeret KIC 8462852, har været større og taget længere tid om at passere. Deres kurver på Keplers målinger har også været asymmetriske.

Det vil altså sige, at de ikke har en cirkulær form.

Første indskydelse hos forskerne var, at der var noget galt med de data, som Kepler indhentede. Men det var der ikke.

»Vi kiggede virkelig, virkelig, virkelig grundigt, og dataene var gode. Så det, der skete, var nødt til at være noget astrofysisk, hvilket betyder, at noget ude i rummet kom i vejen og blokerede stjernens lys,« forklarer Tabetha Boyajian, der er astronom og har studeret stjernen KIC 8462852, under en TED-talk, som du kan se øverst i artiklen.

Objekters størrelse var 1.000 gange større end Jorden

Første tanke i 2009 var, at der var tale om en meget stor planet på størrelse med Jupiter. Den ville kunne forklare den mængde lys, som blev blokeret.

Men passagen varede en hel uge, og den asymmetriske kurve på Keplers målinger kunne som nævnt ikke stamme fra et rundt objekt.

I 2013 kom der en helt masse dyk i lyset fra stjernen, som varede mere end 100 dage. Dykkene stammede fra objekter, hvoraf nogle havde skarpe former og andre havde mere brede, men tilsammen dækkede de hele 20 procent af stjernens lys - hvilket svarer til et samlet objekt med en størrelse 1.000 gange større end Jorden.

Læs også: Aflytningsprogram skal finde rumvæsner

De naturlige forklaringer virker uholdbare

De første teorier lød på, at stjernen måske var meget ung, eller at to planeter var stødt sammen foran den.

»Men stjernen viste ingen tegn på at være ung, og der var ikke noget lys fra materiale, som blev varmet op af stjernen - hvilket man ville forvente, hvis stjernen var ung eller hvis en kollision skabte en masse støv,« siger Tabetha Boyajian i sin TED-Talk.

Hvad så med en sværm af kometer, lød et nyt bud. Og det er faktisk det bedste hidtil, selvom det heller ikke virker overbevisende.

»Det ville tage hundreder af kometer at producere vores observationer. Og det er kun de kometer, som tilfældigvis kommer forbi mellem os og stjernen - så i virkeligheden taler vi om tusinder til ti tusinder af kometer. Men af alle de dårlige idéer, vi havde, var det den bedste, så vi publicerede resultaterne,« siger hun.

Den videnskabelige artikel, udgivet i starten af 2016 i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, fik navnet »Where’s The Flux,« og akronymet (ord dannet af første bogstav i en serie ord, red.) WTF (slang, forkortelse for What the fuck, red.) fortæller måske lidt om, hvor forundrede forskerne selv var.

Kan rumvæsener være forklaringen?

Uden gode, naturlige forklaringer fandt forskerne det sværere og sværere at udelukke elefanten i rummet - eller nærmere - rumvæsenet i rummet.

For da Tabetha og hendes kolleger ansøgte om at kigge nærmere på stjernen fra Green Bank Observatory for at udelukke muligheden for, at der kunne være tale om rumvæsener, lækkede ansøgningen til pressen, og lynhurtigt var der konspirationer ude overalt om rumvæsener.

»Nu undrer du dig måske, for hvordan forklarer rumvæsener egentlig lyskurven (for stjernen red.)?« siger Tabetha Boyajian i TED Talken.

»Forestil dig en civilisation, der er langt mere avanceret end vores egen. Under hypotetiske omstændigheder kan de have forbrugt energiforsyningerne fra deres hjemplanet. Hvor skal de tage hen for at skaffe mere energi? De har en stjerne ligesom vores Sol, og hvis de var i stand til at fange mere energi fra denne stjerne, så ville det løse deres energibehov. Derfor ville de bygge kæmpe konstruktioner kaldet ‘Dyson Spheres,’« spekulerer Tabetha Boyajian videre.

Læs også: Mørkt stof? Mystiske signaler fundet i galaksehobe

Vild idé: Kan observationerne skyldes stor, interplanetarisk rumkamp? 

Den såkaldte Dyson Sphere blev første gang nævnt i en science ficition-roman, men blev populært kendt, da den amerikanske fysiker, Freeman Dyson ved Cambridge Universitet, i 1960 udgav en artikel, hvor han jagtede tegn på sådanne strukturer i rummet.

Du kan se, hvordan han forestillede sig dem på billedet.

En såkaldt 'Dyson Sphere,' er en hypotetisk kæmpekonstruktion, der skal bruges til at høste en stjernes energi. Her ses fysikeren Freeman Dysons bud på, hvordan den kunne se ud - med en masse små elementer, der hver især er i kredsløb om stjernen. (Illustration: Wikimedia Commons/Vexedent.)

»Men selv kæmpekonstruktioner, bygget af rumvæsener, er nødt til at følge fysikkens love. Alt, hvad der producerer meget energi, afgiver varme, og det observerer vi ikke. Det kunne dog være, at de blot sender det i en anden retning end Jordens,« siger Tabetha Boyajian i videoen øverst i artiklen.

Før du tænker, ‘det lyder godt nok langt ude,’ så bliver teorierne faktisk endnu vildere.

»En anden idé, som er en af mine personlige favoritter, er, at vi har været vidne til en stor, interplanetarisk rumkamp og ødelæggelsen af en planet. Jeg må indrømme, at det ville producere en masse støv, som vi heller ikke har observeret, men nu hvor vi allerede snakker om rumvæsener, hvem siger så, at de ikke kunne have ryddet effektivt op med henblik på at genbruge materialerne?« gætter Tabetha Boyajian og tilføjer: 

»I kan selv høre, hvordan det her hurtigt fanger fantasien.«

Enten er der altså tale om et naturligt fænomen, som forskerne ikke kan forklare - eller fremmede væseners teknologi, som de heller ikke kan forklare.

Tabetha Boyajian indrømmer, at hun tror på den naturlige forklaring, men holder på, at der uanset hvad er noget meget spændende ved KIC 8462852, som er værd at undersøge.

Du kan også blive planetjæger

Keplers søgen efter nye planeter bliver foretaget af computere, der analyserer dyk i lyset fra de tusindvis af stjerner, som Kepler kigger på.

Men det er ikke kun computere selv, der leder.

Forskerne blev nemlig bange for, at computerne måske kunne misse nogle opdagelser, og derfor har de udviklet websiden Planethunters.org, hvor alle kan gå ind og lede blandt Keplers mange billeder og på den måde bidrage med nye oplevelser.

De mærkelige udfald ved stjernen KIC 8462852 blev faktisk opdaget af mennesker, og derfor kan der måske gemme sig andre mærkelige fænomener derude?

Hvis du er blevet nysgerrig kan du oprette din egen bruger på siden, og gå på planetjagt i universet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk