Mikroplastik fundet i både Arktis, Alperne og Rocky Mountains

mikroplast atmosfære

For første gang har forskere undersøgt mængderne af mikroplast i sne, som er blevet transportere gennem luften. Det ser ikke så godt ud - og det understreger vigtigheden af strengere restriktioner for plastikproduktion, lyder det. Her ses nogle af de prøver, der blev indsamlet. (Foto: Melanie Bergmann/Alfred-Wegener-Institut/Science Advances).

Annonce:

Der er blevet fundet store mængder af mikroplast i sneen på blandt andet Arktis. Det vidner om en forurening af mikroplast i atmosfæren, og det får nu forskere til at slå alarm i et nyt studie.

Forskningen gør det nemlig klart, at mikroplastik kan flytte sig over store distancer gennem luften, og det kan have konsekvenser.

Studiet kommer næsten samtidig med et amerikansk studie, der konkluderer, at der er blevet transporteret mikroplast gennem luften, som er endt højt oppe i Rocky Mountains i USA. Det vidner om, at mikroplastik snart er at finde mange steder i naturen.

Det skriver The Guardian.

Forskerne i det nye studie har som de første undersøgt mængderne af mikroplast i sne.

Ved at tage sneprøver fra flydende isklumper på havet mellem Grønland og Svalbard, fandt forskerne ud af, at de indeholdt i gennemsnit 1.760 mikroplastpartikler per liter is.

Annonce:

Forskerne testede også mængderne af mikroplast på nogle europæiske lokationer i blandt andet Alperne, og her fandt de endnu mere mikroplast – nemlig hele 24.600 partikler per liter is i gennemsnit.

LÆS OGSÅ: Mikroplast: 10 ting, du bør undgå for at redde havene

Studiet får forskerne til at konkludere, at mikroplast bliver transporteret i luften. De understreger derfor i studiet, at det er man nødt til at tage højde for, når man skal arbejde med problematikken.

»Basalt set kan det komme overalt ved at blive flyttet med vinden,« siger Melanie Bergmann, der er lektor på The Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research i Tyskland, og som ledede studiet.

Men hvad er mikroplast for en størrelse?

Mange millioner tons plastik bliver hvert år efterladt i miljøet, hvor det bliver opdelt i små partikler og fibre, der ikke kan nedbrydes. Disse partikler er også kendt som mikroplast.

Mikroplast er problematisk, fordi det indeholder giftige kemikalier, og forskerne understreger, at der bl.a. har været tidligere forskning, der har forbundet partiklerne med lungekræft.

Annonce:

Steve Allen, der er ph.d.-studerende ved EcoLab-forskningsinstituttet i Frankrig, og som ikke har deltaget i undersøgelsen, kalder over for mediet studiet for »meget vigtigt«:

»Det styrker argumentet for meget strengere regler for plastindustrien og tvinger regeringer verden over til at tackle spørgsmålet om plastikforurening,« siger han.

Studiet er udgivet i Science Advances.

LÆS OGSÅ: Vi aner ikke, om mikroplast i drikkevandet er farligt

LÆS OGSÅ: Forskere: Nej, vi kan ikke konkludere, at plastik i havene påvirker den ilt, du indånder

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk: Plastik-øer i havet findes ikke

mho

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts