Vi har tit fået det råd, at vi skal holde os væk fra høje steder, når det tordner og lyner omkring os. Lyn bliver nemlig tiltrukket af det højeste punkt i det område, hvor det slår ned.
Derfor undrer vores læser Poul Christensen fra Fur sig over, at lynet aldrig slår ned i skibe med høje master.
Det er i grunden et rigtigt godt spørgsmål, så det stiller Spørg Videnskaben til John Cappelen, som er seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut.
\ Spørg Videnskaben Classic
Denne artikel er en genpublicering fra Videnskab.dk’s arkiv.
Artiklen blev første gang publiceret 5. december 2008.
Lyn slår ned på havet
Han bliver lidt overrasket over spørgsmålet, fordi han er sikker på, at lyn sagtens kan slå ned i skibsmaster.
»Jeg er overbevist om, at lyn kan slå ned i en høj skibsmast. Jeg har hørt om et lynnedslag, der var så kraftigt, at der gik hul i glasfiberbåden,« siger John Cappelen.
Han fortæller, at en tordensky skal aflades, uanset om den hænger over land eller vand. Derfor gælder der de samme regler for lynnedslag på havet, som der gør på landjorden.
»Alt hvad der rager op er potentielt i større fare for at blive ramt, end det der ikke rager op. Og det er uanset, om det er skorstene, mennesker eller master, eller om det er på landjorden eller på havet. Der er for eksempel lige så stor risiko for, at havvindmøller bliver ramt af lyn, som at landvindmøller bliver det,« siger John Cappelen.
\ Mast, stænger og vanter
Master kan bestå af flere dele. Hvis der er fire dele, kaldes de undermast, mærsestangen, bramstangen og røjlstangen.
De stålwirer eller reb, der afstiver masten og stængerne, kaldes vanter.
Hold fingrene fra masten
Lynet kan altså godt slå ned i et skib. Så skulle du ende i et skib på havet i et tordenvejr, gælder det derfor om, at du tager dine forholdsregler.
»Når man ligger på åbent hav i tordenvejr, er det bedste råd, at man søger ned i kahytten. Det er vigtigt, at man holder sig fra at røre ved skibets stang, vanter eller mast. Og så er der ikke meget andet at gøre end at håbe, at man ikke bliver ramt af et lyn,« fortæller John Cappelen.
\ Lynafleder
Det er muligt at installere en lynafleder på sit skib, hvis formål er at forhindre, at et lynnedslag i masten spreder sig til andre dele af skibet.
Selvom han ved, at lyn slår ned i skibe, kan han ikke svare på, hvor tit det sker. Der findes nemlig ingen officielle statistikker, som kan fortælle os det. De eneste steder John Cappelen kan forestille sig har de informationer, er landets forsikringsselskaber. Men de vil ikke udlevere dem til ham.
Poul Christensens gode spørgsmål gav anledning til, at vi blev klogere på lynnedslag. Derfor sender Videnskab.dk ham en T-shirt som tak.
Du kan også sende spørgsmål til Spørg Videnskaben på redaktionen@videnskab.dk, hvis der er noget, du går og undrer dig over.