Måske er Indien ikke lige det første land, man forbinder med polarforskning.
Ikke desto mindre drager et otte mand stort forskerhold fra Indien i næste uge mod Sydpolen for bl.a. at undersøge effekten af den globale opvarmning på Jordens sydligste kontinent. Det skriver BBC. På den 40-dage lange ekspedition flyves forskerne først til en indisk forskerbase i det isfrie antarktiske område Schirmacher Oasen.
Herefter vil de foretage den mere end 2000 km lange rejse til polen ved hjælp af specialfremstillede køretøjer.
Undervejs vil de foretage undersøgelser for at afdække klimaforandringer.
Global opvarmning
»Vi vil foretage meteorologiske eksperimenter og måle fugtighed, temperaturer, vindhastighed og atmosfæriske tryk under den tyve dage lange tur til Sydpolen. Andre eksperimenter vil blive udført på tilbagevejen,« siger Rasik Ravinda, der er leder af Indiens nationale forskningscenter for Antarktis- og havforskning.
»Alting har nu forbindelse til den globale opvarmning,« tilføjer han.
Yderligere eksperimenter skal undersøge de tektoniske pladers bevægelser, og hvordan de antarktiske landmasser har udviklet sig gennem millioner af år.
Iagttagere siger, at Indien er meget opsat på at skabe international opmærksomhed om sine videnskabelige aktiviteter i området. Landet bygger nu sin tredje forskningsstation på Antarktis. Den første blev forladt i 1990.