Åh nej! Israelsk rumfartøj styrtede ned på Månen
Israels forsøg på at lande sikkert på Månen mislykkedes. Til gengæld havde SpaceX succes med deres Falcon Heavy-raket.
Beresheet Månen

Det israelske rumfartøj Beresheet tog en selfie 22 kilometer fra Månen - få minutter før sin 'død'. (Foto: SpaceIL)

Det israelske rumfartøj Beresheet tog en selfie 22 kilometer fra Månen - få minutter før sin 'død'. (Foto: SpaceIL)

Artiklen er opdateret 11. april kl. 21.30 om resultatet af månelandingen og igen 12. april 2019 kl.10.15 med nyt om Falcon Heavy-opsendelsen, du kan læse om i bunden af artiklen.

10. april var hele verden på den anden ende, fordi vi for første gang fik et billede af et sort hul

Dagen efter havde mange ruminteresserede deres tanker rettet mod Israels rumfartøj Beresheet, der efter planen skulle lande på Månen efter flere ugers rejse.

Men det gik ikke, som israelerne håbede.

Beresheet styrtede omkring klokken 21.20 dansk tid ned på Månen, efter holdet bag missionen først meldte om motor- og siden kommunikationsproblemer, da rumsonden var blot 150 meter over Månens overflade.

»Vi klarede den ikke, men vi forsøgte. Det er en utrolig bedrift at nå så langt, som vi gjorde, og jeg synes, vi kan være stolte,« sagde missionens store sponsor, den israelske milliardær Morris Kahn, kort efter den bratte afslutning.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, greb mikrofonen og kom med en opmuntrende bemærkning.

»Hvis man ikke lykkes første gang, så forsøger man igen,« sagde premierministeren.

Selvom Israel ikke lykkedes med at lande sikkert på Månen, opnåede de at blive det blot 7. land i verden til at sende en rumsonde i kredsløb om Månen. 

Du kan i denne video se eller gense optagelserne fra kontrolrummet, da rumfartøjet forsøgte at lande.

beresheet israel rumfartøj månen

Sådan så fartøjet Beresheet ud, mens det stod på Jorden. Nu er det en bunke skrot på Månen. (Foto: TaBaZzz/CC BY-SA 4.0)

Ville være første private rumfartøj på Månen

Fartøjets navn, Beresheet, betyder 'i begyndelsen' på hebraisk, og det var planen, at det ville blive første gang, at private aktører lander på Månen.

Det er nemlig de israelske virksomheder SpaceIL og Israel Aerospace Industries, der stod bag missionen.

Israel havde håbet på at blive den fjerde nation til at lande sikkert på Månen. Det har USA, Sovjetunionen og Kina tidligere formået.

LÆS OGSÅ: Israel vil lande på Månen

Selfie med Jorden

Beresheet blev opsendt 21. februar i år, og det var en raket fra Elon Musks SpaceX, der stod for opsendelsen – nemlig en Falcon 9-raket. 

Dengang lød det, at formålet med missionen blandt andet var at måle Månens magnetfelt og undersøge kratere på Månen. 

Få minutter før sin 'død' nåede rumsonden at sende en selfie fra sin færd mod Månen tilbage til Jorden, hvilket kan ses i toppen af artiklen.

I begyndelsen af marts gjorde Beresheet sig også bemærket ved at tage en selfie, som de fleste nok drømmer om: Nemlig med Jorden i baggrunden.

beresheet rumfartøj månen selfie jorden

»Small country, big dreams«. Sådan lød budskabet, da Beresheets selfie med Jorden i baggrunden gik verden rundt. (Foto: SpaceIL)

Elon Musk viser muskler

Torsdag aften bød på endnu en spændende begivenhed for rumentusiaster.

For anden gang nogensinde skulle den største raket, der i øjeblikket er i brug, nemlig SpaceX's Falcon Heavy, opsendes.

Den skulle egentlig have været opsendt 10. april, men det blev udsat, fordi der var for stor såkaldt vindforskydning i atmosfæren. 

Kort efter midnat natten til fredag 12. april lykkedes det endelig at sende raketten op.

Genbrugsraketter landede igen

Raketten havde i lasten en kommunikationssatellit for den saudiarabiske virksomhed Arabsat, men det er ikke det, der gjorde opsendelsen interessant.

Det spændende var til gengæld, at de tre løfteraketter skulle lande sikkert på jorden, efter de havde hjulpet satellitten på vej. 

De to yderste løfteraketter skulle lande på Cape Canaveral i Florida, mens den midterste skulle lande på et skib i Atlanterhavet.

Og det lykkedes alt sammen, hvilket du kan se i videoen i bunden af artiklen.

I februar sidste år afprøvede SpaceX for første gang teknologien, da de lavede en meget omtalt opsendelse af en Tesla. Dengang landede to løfteraketter sikkert på jorden efterfølgende. 

Ideen er, at løfteraketterne skal kunne genbruges, så det i fremtiden kan blive billigere at sende ting ud i rummet. 

Se eller gense Falcon Heavys opsendelse her. (YouTube/SpaceX)

LÆS OGSÅ: Disse raketter skal føre rumfarten ind i fremtiden

LÆS OGSÅ: Falcon 9-raketten har fået en god start

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk