Livet kan trives under de mest ekstreme forhold. Nu har en gruppe forskere fra Italien og Danmark fundet tre nye arter af korsetdyr, som kan klare sig helt uden ilt.
Det er lidt af en sensation, for man har aldrig før set flercellede dyr, der lever permanent i iltfrie miljøer. Det trick har man hidtil troet var forbeholdt vira og encellede organismer som bakterier.
De seje mikroskopiske dyr er fundet i havbunden af en ‘saltsø’ mere end tre kilometer nede i Middelhavet – et område ved havbunden med meget lidt ilt, voldsomt højt saltindhold og masser af svovl.
Flercellede dyr i ugæstfrit miljø
»De lever dernede, og de formerer sig,« fortæller professor Reinhardt Møbjerg Kristensen fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.
\ Fakta
SMÅDYR I HAVBUNDEN
Korsetdyr er en række af flercellede marine dyr, der er mindre end en millimeter lange. De lever for det meste i aflejringer (sedimenter) på havbunden.
Den danske zoolog Reinhardt M. Kristensen var den første, der beskrev dyrene. Det skete i 1983.
Han er en af hovedkræfterne bag den videnskabelige artikel i tidsskriftet BMC Biology, hvor dyrene beskrives. For tiden er han på togt i Thailand, men vi fanger ham over en skrattende mobiltelefon.
»Det er flercellede organismer, der altså har hjerne og over 1.000 celler. Det er en opdagelse, der er helt fantastisk,« siger Reinhardt Møbjerg Kristensen.
For det er ikke just et gæstfrit miljø, der huser dyrene. Der er ingen ilt, trykket er enormt, og temperaturen er omkring 45 grader. Og der er så meget svovl, at det er dødeligt for alle andre dyr.
Reinhardt Møbjerg Kristensen fortæller, at svovlkoncentrationen faktisk er så stor, at instrumenterne på forskernes miniubåd blev ødelagt – de ætsede simpelthen op.
Ilt er erstattet af svovl
\ Fakta
Men de tre arter af korsetdyr kan klare sig dernede i dybet. Og det kan de, fordi de kan udnytte svovlet på nogenlunde samme måde, som andre dyr bruger ilt.
Iben Heiner Bang-Berthelsen, der var ph.d.-studerende på projektet og er medforfatter på den videnskabelige artikel, fortæller: »Vi har fundet ud af, at dyrene nok har en form for bakterier, der nedbryder svovl, inden i sig.«
Hvor celler i andre dyr får energi fra små bakterielignende ‘organer’ – organeller – kaldet mitokondrier, har cellerne i de nyfundne korsetdyr ikke denne mulighed, for mitokondrier kræver ilt. I stedet har korsetdyrene organeller, der udvinder energi fra svovlforbindelser.
På den måde kan dyrene overleve, og nu kan forskerne begynde at lede mere grundigt efter dyr i andre miljøer, der hidtil har været dømt uegnede for flercellede organismer.