Selvom man er lille, kan man sagtens give de andre arter baghjul i et af naturens maskuline kapløb. Det vidner tuberous-buskfårekyllingen, platycleis affinis’ “bedrifter” om.
Med testikler, der udgør 14% af dens samlede kropsvægt, er arten nemlig rekordindehaver af de største testikler i forhold til kropsvægt, skriver The Guardian.
Overført til menneskelige forhold ville det svare til, at en mands testikler vejede det samme som 10 poser sukker.
»Det er virkelig ret enestående testikler. De udgør næsten hele buskfårekyllingens bagkrop. Det viser bare, hvor konkurrencepræget reproduktion er for visse arter. Hvis man ikke kan sprede sine gener, er løbet kørt i forhold til evolution,« siger miljøbiolog ved University of Derby Dr. Karim Vahed, der stod i spidsen for undersøgelsen, til The Guardian.
Konkurrence giver store testikler
I undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Biology Letters, beskriver forskerne, hvordan store testikler ofte findes hos arter, hvor hunnerne parer sig adskillige gange med forskellige hanner. Ved at have store testikler kan hannerne producere mere sæd og derved udkonkurrere andre hanner.
En sådant ‘sædkapløb’ ses bl.a. hos chimpanser, hvor hunnerne ofte parrer sig med alle hannerne i gruppen.
På grund af denne konkurrence har chimpanserne udviklet de største testikler blandt alle de store aber. Til sammenligning har hangorillaen, der har eksklusiv adgang til et harem af hunner, meget små testikler.
Hurtig klar igen
Ifølge forskerne er det dog andre mekanismer, der er på spil hos fårekyllingerne.
Som forventet var testiklerne større hos de arter, der parrede sig gentagne gange. Men de fårekyllinger med de største testikler, var samtidig dem, der producerede mindst sæd.
»Traditionelt har det været temmelig sikkert at formode, at når hunner er promiskuøse, har hannerne monstrøse testikler til at levere et enormt antal sædceller for at oversvømme konkurrencen selv hos primater. Vores undersøgelse viser, at vi er nødt til at genoverveje vores formodning. Det ser ud som om, testiklerne måske er så store, simpelthen for at tillade hannerne at parre sig uden at udtømme deres sædreserver,« siger medforfatter til undersøgelsen Dr. James Gilbert fra University of Cambridge.
Selvom teorien fortsat er spekulativ, understøttes den alligevel af beviser.
En time efter at have parret sig var han-tuberous-buskfårekyllingen allerede klar til at parre sig igen. Til sammenligning må visse andre arter med mindre testikler vente op til fem dage på at blive klar igen.