Efter 41 års rejse: NASAs Voyager 2 er nu nået til rummet mellem stjernerne
Kilde: 
11 december 2018

Da Voyager 2 blev opsendt i 1977, et par uger før Voyager 1, forventede man, at den ville holde i 5 år og sende data hjem til Jorden om Saturn og Jupiter.

Men i dag, 41 år senere, flyver rumsonden stadig derudaf, og nu er den nået til grænsen for Solens beskyttende boble, også kaldet heliosfæren.

Det skriver NASA.

Heliosfæren er en slags 'boble' rundt om Solen, som bliver dannet af solvind, og næsten alt materiale indeni den stammer også fra vores sol.

Det er kun anden gang i historien, at et menneskeskabt objekt når til heliosfærens grænse, og sidste gang det skete, i 2012, var det Voyager 1, der passerede grænsen.

»Jeg tror, vi alle er glade og lettede over, at Voyager-sonderne begge har fungeret i lang nok tid til at nå forbi denne milepæl. Det er det her, vi alle har ventet på. Nu glæder vi os til at se, hvad vi kan lære af at have begge rumsonder udenfor heliosfæren,« siger Suzanne Dodd, der er projektleder på Voyager-projektet hos NASA i Californien, til NASA.

Hvor Voyager 2 er nu, tager det data 16,5 timer at rejse tilbage til Jorden, selv om den rejser med lysets hastighed. Til sammenligning tager det otte minutter for lys at rejse fra Solen til Jorden.

Mens både Voyager 1 og 2 nu er udenfor Solens beskyttende boble, har de ikke forladt vores solsystem endnu. Den grænse går nemlig efter den såkaldte Oortsky, som består af en en masse små islegemer.

Hvis rumsonderne skal igennem den, vil det måske tage 300.000 år – og bare at nå dens indre vil tage 300 år, estimerer NASA.

Hvad var Voyager 2 bygget til, og hvorfor kan den stadig lære os nye ting efter så mange år? Det kan du høre mere om i videoen her. (Video: NASA/Youtube)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.