Du har sikkert hørt om opdagelsen af den berømte Higgs-partikel eller om den kæmpestore parikelaccelerator ‘Large Hadron Collider’.
Men kender du noget til de mennesker, som står bag maskinerne og resultaterne fra den prestigefyldte forskningsinstitution CERN?
Nej, vel?
Det vil en ny fotobog med titlen ‘Inside CERN‘ lave om på. Fotografen Andri Pol har igennem to år fulgt forskerne og livet på CERN, og med sin bog ønsker han at tage læserne med ind bag kulisserne på den højt profilerede ‘partikelforskningsfabrik’.
»Normalt taler man om forskningsresultaterne og maskinerne på CERN. Men uden de mennesker, som bor og arbejder på CERN, var der ikke noget forskning. Så jeg har fokuseret på menneskerne og den atmosfære, som er på stedet,« siger den schweiziske fotograf Andri Pol til Videnskab.dk.
Du kan se en række af billederne fra bogen i galleriet øverst i denne artikel.
Langt fra et luksusliv på CERN
CERN ligger placeret uden for Geneve nær den schweizisk-franske grænse, og omkring 2.400 mennesker er fastansatte på stedet.
\ Fakta
CERN er en europæisk forskningsinstitution, som ligger uden for Geneve i Schweiz. CERN blev grundlagt af 12 medlemslande (herunder Danmark) i 1954. I dag har institutionen 20 egentlige medlemslande, ligesom der samarbejdes med en række andre lande. Mere end 2.400 mennesker er fastansatte på CERN. Omkring 10.000 besøgende forskere fra over 113 lande – halvdelen af verdens partikelfysikere – kommer til CERN i forbindelse med deres forskning. Kilde: CERN
Herudover rejser omkring 10.000 besøgende forskere – halvdelen af alle verdens partikelfysikere – til CERN fra store dele af verden i forbindelse med deres forskning.
»I virkeligheden er det utroligt fascinerende at have så mange talentfulde mennesker samlet på ét sted,« siger Andri Pol.
Modsat hvad mange måske tror, så er tilværelsen på CERN dog ikke nær så luksuriøs eller blankpoleret som metaloverfladen på stedets maskineri. Andri Pol fortæller, at mange mennesker, som har set hans fotobog, har været forundrede over de simple arbejdsforhold på stedet.
»Det gik op for mig, at der er en stor kontrast mellem alt det sofistikerede maskineri og omgivelserne. Der er mange gamle bygninger fra 50’erne, 60’erne og 70’erne på stedet, og normalt ville meget talentfulde mennesker sige nej tak til at arbejde i den slags omgivelser.«
»Men på CERN er folk meget glade og passionerede, og det er mit indtryk, at de er stolte over at arbejde på stedet,« siger Andri Pol.
CERNs generaldirektør: Interessant ide
Ideen til bogen opstod under en samtale, som Andri Pol havde med sin forlægger. Da de efterfølgende kontaktede CERNs generaldirektør og professor Rolf-Dieter Heuer var han ifølge Andri Pol straks med på ideen.
»Han syntes, at det var en interessant ide at vise menneskerne bag CERNs maskiner,« fortæller Andri Pol.
\ Fakta
‘Inside CERN’ er en fotobog af den schweiziske fotograf Andri Pol Bogen er på 432 sider – størstedelen af siderne er udfyldt med fotografier, mens omkring 30 sider er tekst. Bogen indeholder et forord af Andri Pol og forlæggeren Lars Müller, samt tekster af CERNs generaldirektør Rolf-Dieter Heuer og forfatteren Peter Stamm. Bogen er udgivet af forlaget Lars Müller Publishers – du kan læse mere her.
Andri Pol har fået lov til at bo og overnatte på CERN adskillige gange i løbet af sit projekt, og de gentagne besøg har været med til at skabe tillid og god kontakt til forskerne, fortæller han.
Men hvad har forskerne egentlig sagt til at have et kamera i hælene?
»De fleste af dem var meget åbensindede og glade for at medvirke. Mange af dem var kun glade for at få lov at forklare, hvad der sker på stedet, og hvad de laver. Selvfølgelig var der også folk, som var lidt mere generte, men når man har snakket med dem gentagne gange, føler de sig mere trygge ved at medvirke,« siger Andri Pol.
Positiv modtagelse på CERN
Læser man på CERNs hjemmeside, får den nye fotobog da også positiv omtale.
»Andri Pol indfanger essensen af dagliglivet på CERN i en serie af smukke og enkle fotografier. Der er en reel følelse af fællesskab i disse billeder – snak over bærbare computere, fysikere, som sover ved deres skriveborde, diskussioner ved tavler fyldt med udregninger,« skriver webredaktør Cian O’Luanaigh på CERNs officielle hjemmeside.
Den nye fotobog er udkommet på forlaget Lars Müller Publishers.
Ud over omkring 300 fotografier indeholder bogen blandt andet også en kortere tekst af CERNS generaldirektør Rolf-Dieter Heuer og et essay af den schweiziske forfatter Peter Stamm om hans oplevelser under besøg på CERN.