Cassinis nærbilleder viser mystisk sekskant på Saturn
NASA's rumsonde Cassini har sendt nye billeder af Saturns atmosfære tilbage til Jorden, og de viser planetens fascinerende, sekskantede jetstrøm.
Cassini Saturn hexagon

Den store sekskant rundt om Saturns nordpol set gennem forskellige spektrale filtre. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Den store sekskant rundt om Saturns nordpol set gennem forskellige spektrale filtre. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Rumsonden Cassini har gennemført sit første kredsløb nær Saturns ringe, og undervejs har sonden taget fine billeder af Saturns mystiske jetstrømme nær planetens nordpol.

Foruden ringene i baggrunden, kan man på billederne se, hvordan jetstrømmen på den nordlige halvdel af Saturn er sekskantet - altså formet som et såkaldt hexagon. 

Billederne af jetstrømmen blev taget 2. og 3. december, få dage efter at NASA's rumsonde Cassini begyndte sit nye kredsløb nær Saturns ringe 30. november.

Hver side af den sekskantede jetstrøm er ligeså bred som Jorden. I midten af nordpolen raser en kæmpestorm.

Cassini Saturn hexagon

NASA’s rumsonde Cassini tog dette billede kort før den passerede Saturns ringe. Det viser en del af den kæmpestore sekskantede luftstrøm ved planetens nordpol med en storm i midten. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Cassini har mindre end et år tilbage af sin mission, men dens nye kredsløb giver forskerne bedre muligheder for at studere, hvordan Saturns måner og ringe har udviklet sig.

Den sekskantede figur ved Saturns nordpol blev første gang opdaget i 1980‘erne på NASA’s Voyager-mission, og forskerne har længe undret sig over, hvordan den opretholder sin form.

»Det er stadig en interessant gåde. Hvordan kan jetstrømmen opretholde en sekskantet figur og rotere som en enhed i så lang tid?« spørger Linda Spilker, der forsker på Cassini-projektet hos NASA til latimes.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk