Blækspruttearme tænker selv og bevæger sig uden at bruge hjernen
02 juli 2019

Det kunne lyde som en skrøne fra gamle science fiction film og børnefilm, at blæksprutters arme kan tænke og bevæge sig, uafhængigt af hjernen.

Men det er faktisk også en ret solid videnskabelig teori. Og der ser endda ud til at være noget om snakken.

En ny model, der kan illustrere informationsflowet mellem en blækspruttes arme, sugekopper og hjerne, er netop blevet præsenteret på en konference for astrobiologisk videnskab, og den bekræfter hypotesen om, at blæksprutten ikke behøver bruge hjernen for at bevæge armene.

Det skriver American Geophysical Union i en pressemeddelelse.

»Blækspruttens arme har en nervering, som går udenom hjernen, så dens arme kan sende information til hinanden, uden af hjernen ved det,« siger Dominic Sivitilli ifølge ifølge American Geophysical Unon.

Han er kandidat i neurovidenskab og astrobiologi ved University of Washington, og fremlagde de nye resultater på konferencen.

LÆS OGSÅ: Video: Blæksprutte stjæler Videnskab.dk's kamera

»Så mens hjernen ikke er helt sikker på, hvor armene er i rummet, så ved armene, hvor de hver især befinder sig, og det gør det muligt for armene at koordinere handlinger som krybende bevægelse.«

Se, hvordan forskerne bruger modellen til at se, hvordan blæksprutten bevæger sig, i videoen herunder:

Med et kamera sluttet til et computerprogram filmer forskerne blæksprutterne, når de undersøger nye objekter eller leder efter mad. Computerprogrammet kan tracke blækspruttearmenes bevægelser, og når armene bevæger sig synkront, peger det på, at hjernen styrer. Når bevægelserne er asynkrone, så er det armene selv, der styrer. (Video: Amercan Geophysical Union)

Forskerne vil bruge modellem til at forstå, hvordan bevægelser, som blækspruttens hjerne ikke styrer, indgår i komplekse handlinger såsom jagt, hvor hjernen er nødvendig for at styre.

»Et af de store spørgsmål er, hvordan et distribueret nervesystem fungerer, især når det forsøger at gøre noget kompliceret som at flytte sig gennem væske og finde mad på en kompleks havbund,« siger David Gire, adjunkt i neurovidenskab og vejleder på projektet, ifølge American Geophysical Union.

Resultaterne bliver præsenteret mundtligt og diskuteret på konferencen. Pressemeddelelsen melder ikke om, hvor langt forskerne er nået i bestræbelserne på at få udgivet deres fund i et videnskabeligt tidsskrift.

LÆS OGSÅ: Forskere protesterer: Derfor bør vi absolut ikke opdrætte blæksprutter

LÆS OGSÅ: 'Blæksprutter er aliens'-teori skydes ned af forskere

Lpi

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.