Astronomer opdager skjult monster-galakse fra universets begyndelse
forskere har ved en fejltagelse fundet usynlig monster galakse fra universets begyndelse

Opdagelsen kan måske gøre os klogere på, hvordan store galakser blev dannet så hurtigt, som de gjorde i det tidlige univers - en proces, der er i strid med forskernes teoretiske modeller. (Foto: James Josephides/Christina Williams/Ivo Labbé).

Opdagelsen kan måske gøre os klogere på, hvordan store galakser blev dannet så hurtigt, som de gjorde i det tidlige univers - en proces, der er i strid med forskernes teoretiske modeller. (Foto: James Josephides/Christina Williams/Ivo Labbé).

25 oktober 2019

Forskere har - ved lidt af en tilfældighed - fundet svage spor af en enorm 'monster-galakse', der aldrig er set før, og som daterer helt tilbage fra det tidlige univers, skriver University of Massachusetts Amherst i en pressemeddelelse.

»Det får dig til at spekulere på, om det kun er toppen af isbjerget, og om der er en helt ny population af galakser, der bare venter på at blive opdaget,« fortæller Kate Whitaker, medforfatter til studiet, der er blevet offentliggjort i The Astrophysical Journal.

Den massive galakse har lige så mange stjerner som Mælkevejen og danner nye stjerner 100 gange så hurtigt som vores egen galakse. Opdagelsen kan derfor måske gøre os klogere på et af universets store spørgsmål:

Hvordan store galakser i det tidlige univers, da universet kun var 10 procent af sin nuværende alder, kunne vokse meget hurtigt - en proces, der indtil videre er i strid med forskernes teoretiske modeller.

LÆS OGSÅ: Astronomer opsnapper flere mystiske rum-signaler: Hvor kommer de fra?

Sådan forestiller astronomerne sig, at galaksen ser ud. (Video: James Josephides, Swinburne Astronomy Productions, Christina Williams, University of Arizona and Ivo Labbé, Swinburne University)

Forskerne foretog observationer med teleskopet ALMA og havde ikke forventet at støde på 'monster-galaksen'. Men under observationerne kom en smule lys til syne i kosmos, hvilket ifølge forskerne var »meget mystisk«. Det passede nemlig ikke med nogen galakse, man kendte i forvejen.

Efter at have nærstuderet lyset mener forskerne, at det stammer fra gløder fra støvpartikler, der opvarmes af de stjerner, som dannes inde i den nyopdagede galakse.

Støvet blokerer for andre bølger af lys, inklusive lyset fra stjernerne, og derfor kan den store galakse siges at være noget nær 'usynlig'.

Spørgsmålet er, hvor mange af disse 'monster-galakser' der gemmer sig i universet. Forskerne observerede kun en lille del af himlen, mindre end 1/100 del af fuldmånens størrelse, og derfor kan det være, at der er flere derude.

LÆS OGSÅ: Den store illusion: Derfor kan vi ikke se de stjerner, der er tæt på os

LÆS OGSÅ: »One small step for man«: Førstehåndsvidner til Apollo 11 tager dig med tilbage til den første månelanding

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.