Anerkendte forskere: Ja, man kan godt skrue ned for Solen, men vi anbefaler det ikke

Annonce:

Hvis du læser internationale nyheder, har du måske læst, at anerkendte forskere har fundet ud af, at det godt kan lade sig gøre at ‘skrue ned for Solen’ for at mindske klimaforandringerne.

Ovenikøbet skulle det være både forholdsvist billigt og teknologisk muligt.

Der er bare det problem, at forskerne bestemt ikke anbefaler, at vi tager metoden i brug, skriver netmediet Earther.

Metoden, der er blevet undersøgt, er såkaldt Stratospheric Aerosol Injection (SAI), som går ud på at placere en masse solreflekterende partikler i den øvre atmosfære.

Det er så meningen, at partiklerne skal sørge for, at en del af Solens lys ikke kommer igennem til Jorden.

Fordi metoden ofte bliver bragt op i klimadiskussioner, satte to forskere fra henholdsvis Yale og Harvard i USA sig for at beregne, hvad det ville koste at føre den ud i livet, og om det ville være muligt.

De fandt frem til, at det ville koste cirka 13 milliarder danske kroner årligt over 15 år, men at der ville skulle opfindes et nyt slags fly til at transportere partiklerne. Det skulle dog være teknologisk muligt.

Annonce:

Hvad, de ikke tager stilling til, er, om metoden er særlig smart at bruge, eller om den faktisk gør mere skade end gavn.

»At pille ved solens stråler er ikke en løsning på klimaforandringer. Det gør ikke direkte noget ved CO2-udledning. Det har inddirekte fordele, men det er helt ærligt underordnet. Det gør simpelthen ikke noget ved den egentlige årsag til problemet,« siger en af studiets forfattere Gernot Wagner, der underviser på Harvard, til Earther.

Hvis du vil lære mere om, hvordan såkaldt ‘geoengineering’ kan påvirke Jorden, kan du læse mere i artiklen ‘Geoengineering kan smadre klodens biodiversitet‘ på Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i Environmental Research Letters.

sj

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts