38 millioner stykker affald fundet på lille ø i Stillehavet

Henderson Island i Stillehavet har ifølge et nyt studie den største koncentration af plastikaffald, der nogensinde er målt på land. (Video: Conversation EDU)

Henderson Island i Stillehavet har ifølge et nyt studie den største koncentration af plastikaffald, der nogensinde er målt på land. (Video: Conversation EDU)

Kilde: 
17 maj 2017

Den lillebitte ø Henderson Island midt i Stillehavet er hjemsted for omtrent 38 millioner stykker affald, der konstant skyller op på dens kyster. Det skriver apnews.com.

Øen har faktisk den højeste koncentration af affald, der nogensinde er fundet på land i naturen, fortæller australske og britiske forskere fra blandt andet University of Tasmania i et nyt studie i tidsskriftet PNAS.

»Mængden af plastik er virkelig alarmerende. Det er både smukt og frygtindgydende,« siger medforfatter til studiet Dr. Jennifer Lavers fra University of Tasmania til apnews.com.

Hun har også lavet optagelser fra øen, som du kan se ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

Stillehavsøen ligger halvvejs imellem New Zealand og Chile og står paradoksalt nok på UNESCO’s Verdensarvsliste, fordi øen er en af de få atoller (vulkanøer) i verden, hvor økologien er uberørt af mennesker, hvilket gør øen ideel til at studere evolution og naturlig selektion.

Henderson Island er bare 10 kilometer lang og 3 kilometer bred, og har op til 671,6 stykker affald per kvadratmeter, skriver forskerne i deres studie

Øen ligger på kanten af havstrømme i Stillehavet, der i forvejen er kendt for at fange og ophobe store mængder flydende affald.

Men øen ligger et kritisk sted i disse havstrømme og det er årsagen til, at den oplever den ekstremt høje koncentration af affald, fortæller oceanograf Melissa Bowen fra University of Auckland i New Zealand, der ikke har deltaget i det nye studie.

»Efterhånden som vi får flere af denne type studier, understreger det alvoren bag plastikken i havene,« siger Melissa Bowen til apnews.com.

De mest hyppige former for plastikaffald på Henderson Island er lightere og tandbørster, fortæller Jennifer Lavers.

Hun lagde også mærke til grønne legetøjssoldater, der lignede dem, hendes egen bror legede med som barn i starten af 80’erne, samt røde hoteller fra det amerikanske Monopoly-spil, der svarer til det danske Matador.

Oplevelsen på Henderson Island har fået Jennifer Lavers til at skifte plastikcoveret til hendes iPhone og tandbørsten ud med tilsvarende produkter af bambus.

»Vi bliver nødt til drastisk at genoverveje vores forhold til plastik. Det er noget, der er lavet til at vare evigt, men ofte bliver det kun brugt i et par flygtige øjeblikke og derefter smidt væk,« siger Jennifer Lavers til apnews.com.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.