2019 på vej mod sort rekord: Udledningen af CO2 stiger fortsat
Vi får svært ved at holde den globale opvarmning under 1,5 grad, siger forsker.
CO2-udledning stigende klima

Hvis vi skal pege fingre af de største CO2-syndere, står Kina, USA, EU, Indien, Rusland og Japan øverst på listen. Her ses den kinesiske by Jiujiang. (Foto: Shutterstock)

Hvis vi skal pege fingre af de største CO2-syndere, står Kina, USA, EU, Indien, Rusland og Japan øverst på listen. Her ses den kinesiske by Jiujiang. (Foto: Shutterstock)

Alle snakker om, at vi skal reducere udledningen af CO2 i verden, men faktum er, at også i 2019 stiger udledningen.

Det viser en rapport, som det anerkendte Global Carbon Project netop har udgivet.

Samlet set er verdens udledning af CO2 på vej mod en stigning på 0,6 procent fra 2018 til 2019, og Kina står for en stor del af stigningen.

Det lyder måske ikke af meget, men det er langt fra den store reduktion, som er nødvendig for at modvirke den globale opvarmning.

»Alle lande er nødt til at gøre mere for at bringe tallet ned. Udviklede lande har allerede faldende udledning, men reduktionen skal ske hurtigere. Kina, Indien og andre udviklingslande har accelererende økonomier, og deres udfordring er at fortsætte den økonomisk vækst, samtidig med at de udleder mindre CO2,« fortæller en af forskerne bag rapporten, forskningsleder Glen Peters fra Centre for International Climate and Environmental Research, da Videnskab.dk fanger ham på en mail.

Forskningsresultatet med den nedslående prognose er offentliggjort samtidigt i Nature Climate Change og Environmental Research Letters.

Vi skal reducere udledningen af CO2 med 7,6 procent om året

Konklusionen er hverken overraskende eller opmuntrende.

Sådan lyder analysen fra Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og glaciologi og direktør for Nansen Centeret i Bergen.

Sebastian Mernild har ikke noget at gøre med den nye rapport fra Global Carbon Project, men han står bag den næste IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) fra FN.

Ifølge Sebastian Mernild er vi så langt fra målet om at holde den globale opvarmning under 1,5 grad, som man overhovedet kan komme, og det illustrerer rapporten fra Global Carbon Project godt.

»Det er bekymrende. Hvis vi skal have en ambition om at holde den globale opvarmning under 1,5 grad, skal der ske en reduktion i CO2-udledningen frem mod 2030 på 7,6 procent om året. Vi kan videnskabeligt godt se, hvordan det kan lade sig gøre, men der er for nuværende slet ikke politisk vilje til at få det til at ske,« siger Sebastian Mernild til Videnskab.dk.

De 7,6 procent årlig reduktion kommer fra den såkaldte UNEP Emission Gap Report 2019, som udkom for nylig.

Sebastian Mernild fortæller, at siden industrialiseringen er CO2-udledningen steget hvert eneste år, så vi har stadig til gode overhovedet at se flere sammenhængende år med reduceret udledning.

CO2-udledning per år 2019

36,8 milliarder ton CO2 når vi at udlede i 2019. CO2-udledningen er steget stort set hvert eneste år, men stigningen er i år ikke så stor som i 0'erne. (Grafik: Global Carbon Project)

LÆS OGSÅ: Hvad er et ton CO2?

CO2 i atmosfæren

Menneskets udledning af CO2 fra fossile brændstoffer og industri forventes at ramme 36,8 milliarder ton i 2019. Læg dertil 6 milliarder ton fra landbruget.

Samlet set er indholdet af CO2 i atmosfæren 410ppm (410 dele ud af 1.000.000 dele). I 1958 var tallet 316, og før industrialiseringen 280. De seneste 800.000 år har indholdet af CO2 i atmosfæren ligget mellem 180 og 290 ppm.

Sidste gang indholdet af CO2 i atmosfæren var så højt som i dag var for tre millioner år siden. Dengang var temperaturen to til tre grader varmere og havniveauet 15-25 meter højere.

Kilde: Climate.gov

Fald i brugen af kul

Den nye rapports prognose er, at den globale CO2-udledning ved årets udgang vil være steget med 0,6 procent i år sammenlignet med sidste år.

Forskerne fortæller i rapporten, at CO2-udledningen er steget med mellem -0,2 procent og 1,5 procent, så de kan rent faktisk ikke udelukke, at der har været et lille fald. Det er dog ikke deres udgangspunkt, så vi forholder os til gennemsnitstallene.

  • I nullerne steg den samlede udledning af CO2 fra fossile brændstoffer, industrien og cementproduktion med tre procent om året.
  • Fra 2010 faldt det til blot 0,9 procent om året, men stadig en stigning.
  • Fra 2014 til 2016 var stigningen så lille, at den var svær at adskille fra den statistiske usikkerhed,
  • men i 2017 og 2018 steg udledningen igen med henholdsvis 1,5 procent og 2,1 procent.

»Den svagere stigning i 2019 er resultatet af et uventet lavere kulforbrug, men faldet i brugen af kul har ikke kunnet udligning den robuste stigning i brugen af naturgas og olie. Det ser ud til, at vi er nået et plateau i forhold til verdens forbrug af kul, men selvom vi først og fremmest skal begrænse brugen af kul, betyder det ikke, at vi ikke også skal reducere brugen af olie og gas,« skriver Glen Peters.

LÆS OGSÅ: Mennesket udleder op til 100 gange mere CO2 end vulkaner

Udledningen af CO2 i USA og EU er faldet

Hvis vi skal pege fingre af de største CO2-syndere, står Kina, USA, EU, Indien, Rusland og Japan øverst på listen.

CO2-udledningen i USA er faktisk faldet med 1,7 procent siden 2018, hvilket blandt andet skyldes et 10 procents fald i brugen af kul.

USA har dog øget forbruget af naturgas, hvilket udligner en del af det fald, som kunne have været.

I EU er CO2-udledningen ligeledes faldet med 1,7 procent, efter vi har set et fald i CO2-udledningen på 1,4 procent i en årrække.

I 2018 var reduktionen dog på 2,1 procent, så det er gået den forkerte vej i forhold til sidste år.

LÆS OGSÅ: Forskere: Sådan kan danske byer blive CO2-neutrale

CO2-udledningen stiger fortsat i udviklingslandene

I den del af verden, hvor udviklingen stadig kører afsted med speederen i bund, er billedet dog en del anderledes.

Kinas CO2-udledning er i år steget med 2,6 procent i forhold til sidste år, og Indiens er steget med 1,8 procent.

I resten af verden, hvilket dækker 42 procent af verdens CO2-udledning, er der sket en stigning på 0,5 procent, hvilket ifølge rapporten er lavere end i de foregående år.

Kul Olie gas co2 2019 år

Udledningerne fra kul ser ud til at falde, men forbrænding af olie og især gas udleder mere CO2 end nogensinde. (Grafik: Global Carbon Project)

LÆS OGSÅ: Hvad kan vi hver især gøre for at mindske vores CO2-aftryk?

Kina udleder mest COaf alle

Kigger vi på de absolutte tal (fra UNEP Emission Gap Report 2019), er Kina klart den største CO2-synder med national CO2-udledning på det dobbelt (cirka 13,5 gigaton om året) af den næststørste synder på listen, som er USA (cirka 7 gigaton om året).

Herefter kommer EU (cirka 4,5 gigaton), Indien (cirka 4 gigaton), Rusland (cirka 2,5 gigaton) og Japan (cirka 1,5 gigaton).

Mens udledningen har været nogenlunde stabil eller faldende i EU, USA, Rusland og Japan de seneste 30 år, har Indien og Kina oplevet stor økonomisk vækst, hvilket tydeligt kan ses på udledningen af CO2 fra de to lande.

Per indbygger udleder USA dog fortsat mest efterfulgt af Rusland, Japan, Kina, EU og Indien.

»Det er klart, at vi ikke kommer uden om, at vi skal have kineserne med. Både fordi de udleder meget som land, men også fordi der bor rigtig mange mennesker i Kina, som stadig er i gang med en økonomisk udvikling og dermed stigende udledning af CO2 til atmosfæren,« siger Sebastian Mernild.

LÆS OGSÅ: Inspirerende forsker: Erfaringer fra fortiden kan bruges til at bremse den globale opvarmning

Kina står for halvdelen af verdens kulforbrug

Samme udmelding kommer fra Glen Peters.

»Kina forbruger halvdelen af alt kul i verden, og kul ser ud til fortsat at være den største kilde til udledning af CO2 i landet mange år ud i fremtiden,« skriver han.

Glen Peters forventer, at væksten i udledningen af COkommer til at sagtne farten de kommende år, og han håber på, at udledningen rammer en top i 2020.

»Spørgsmålet er, hvad der sker, efter udledningen stagnerer. Forbliver den på et plateau i årtier, eller begynder den at falde. For at vi skal komme i mål med Paris-målsætningen, er det ikke nok, at den stagnerer. Den skal begynde at falde, og det skal gå hurtigt,« skriver han.

LÆS OGSÅ: CO2 kan blive fremtidens ressource

LÆS OGSÅ: Skal vi kalde klimaforandringer for 'klimakrise'?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk