Spændende mad giver mindre portioner og mere bæredygtighed
En sundere befolkning og et bæredygtigt samfund kan blive resultatet af et nyt forskningsprojekt, der netop har fået 18,1 million kroner til at forske i sund, spændende mad og bæredygtighed.

Videnskabsmændene vil se på, hvordan de kan påvirke sanserne, så vi kan blive mætte af mindre portioner. Man kan for eksempel have knasende asparges, sprød laks og blød pasta. (Foto: iStockphoto)

Videnskabsmændene vil se på, hvordan de kan påvirke sanserne, så vi kan blive mætte af mindre portioner. Man kan for eksempel have knasende asparges, sprød laks og blød pasta. (Foto: iStockphoto)

Danskerne spiser for meget, og det de spiser er både for fedt, salt og indeholder for meget sukker.

Det gør at vi ser en uheldig udvikling af livsstilssygdomme som, sukkersyge, fedme og problemer med hjertet.

Samtidigt betyder vores overindtag af mad, at vores forbrug ikke er så miljøvenligt eller på lang sigt bærerdygtigt. Under sloganet "Smag dig mæt, lidt men godt" skal forskere fra Københavns Universitet prøve at løse problemet.

Det Strategiske Forskningsråd har netop givet 18,1 million kroner til forskningsprojektet SensWell fra Det Biovidenskabelige fakultet, Københavns Universitet. I løbet af de næste 4 år at skal der forskes i, hvordan danskerne gennem sanserne kan få sundere og mere bæredygtige spisevaner.

Forskningen kan inddeles i tre hovedområder:

  1. Undersøge de faktorer de der er vigtige for sensorisk fødevarertilfredsstillelse både i gennem de ydre sanser og "mavensansen"(en slags følesans i maven).
     
  2. Undersøge hvordan fødevarer og måltiders kemiske, fysiske og ernæringsmæssige sammensætning samt spisesituation påvirker forbrugerens indtag og tilfredsstillelse.
     
  3. Vurdere hvordan mindre indtag har betydning for en bæredygtig fødevare produktion.

Vil ikke revolutionere

Fakta

HVAD ER SENSORIK?

Sensorik er et samlet og mere videnskabelig udtryk for sanserne.
De fem klassiske sanser er syns, føle, høre, lugte og smagssansen. Men det kan også være dække over, når vi føler os mætte eller oplever temperaturforskelle osv.

»Det er fantastisk at vi kan få sådan et projekt i Danmark. Vi vil ikke ændre hele den danske madkultur fra den ene dag til den anden. Først skal vi skabe en basisviden om, hvad der gør at vi bliver sultne, og hvad der gør at vi føler os mætte og hvilke sensoriske faktorer i produkter spiller ind på det. Vi vil se både på de psykologiske og fysiologiske aspekter samt den måde man sætter fødevarer sammen på, så vi får et mere komplet billede af sammenhængen.«

Sådan siger Wender L. P. Bredie, professor ved Institut for Fødevarervidenskab på Københavns Universitet, som er daglig leder af faggruppen Sensorisk Videnskab, og har meget stor viden om sammenhængen mellem sansernes opfattelse og kemisk-fysiske egenskaber i fødevarer. Han kommer til at lede projektet.

Målet er at få viden om, hvordan sammenspil mellem fødevarens sensoriske egenskaber, forbrugernes præferencer, mæthedsfornemmelse og sammensætning af fødevarer og måltider kan øge forbrugerens velbefindende og dermed stimulere dem til at spise mindre mængder. Hvis man på denne måde kan få danskerne til at spise lidt mindre mens de føler sig godt tilpas, vil det have en positiv effekt på sundheden men også på miljøet og klima.

Sprødt, blødt og sjovere mad

Målet er, at forskningen på lang sigt vil ændre danskernes madvaner, så vi gennem en større oplevelse kan affinde os med at spise mindre portioner. Hvis vi spiser mindre portioner vil det også fører til et mere bæredygtigt forbrug. Den større smagsoplevelse handler om at danskerne maden skal have flere detaljer både til at se og smage på, men også når maden ligger i maven.

Det vil sige, at alle sensoriske indtryk af fødevarer er i spil såsom smag, mundfyde, tekstur og farve. Projektet giver også en vurdering af hvilke sensoriske egenskaber der er i maden er, efter man har spist. Det bliver spændende at følge forskernes opdagelser, som altså på sigt kan fører til mindre portioner, sundere befolkning og et mere bæredygtigt forbrug.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.