Skibsvrag truer koralrev
Skibsvrag kan udgøre en hidtil ukendt trussel mod verdens koralrev. Vragene kan føre til katastrofal spredning af skadevoldende arter, viser ny undersøgelse.

Dette 100 fod lange skib grundstødte ved Palmyra-atollen i 1991. Dette har medført at hele revet nu er truet af søanemonen Rhodactis howesii, mener forskerne. (Foto: Thierry M. Work, USGS)

Dette 100 fod lange skib grundstødte ved Palmyra-atollen i 1991. Dette har medført at hele revet nu er truet af søanemonen Rhodactis howesii, mener forskerne. (Foto: Thierry M. Work, USGS)

Listen over trusler mod verdens koralrev er allerede lang:

Stigende havtemperatur fører til såkaldt 'blegning' af revene, et fænomen som er blevet mere og mere udbredt de seneste år.

Udledning af CO2 fører også til at havene bliver stadig mere sure, noget som gør det vanskeligere for koraldyrene at producere skaller.

Mange koraller bliver også skadet når lokale fiskere bruger sprængstof eller trawl, eller af overeksponering mod turistindustrien.

Og nu kan gamle skibsvrag også føjes til som en alvorlig trussel mod koralrev, ifølge en undersøgelse som er publiceret i nettidsskriftet PLoS ONE.

Skib gik på grund

Det koralrev som er studeret i undersøgelsen er Palmyra-atollen, et isoleret rev langt ude i Stillehavet. I dette området har det været begrænset menneskelig aktivitet siden anden verdenskrig.

Billedet viser de oprindelige koraller (Montipora capitata) som invaderes af Rhodactis howesii. (Foto: Thierry M. Work, USGS)

Men i 1991 grundstødte et 100 fod (33 meter) langt skib på revet. På en måde som forskerne ikke helt kan forklare, kan vraget nu true hele koralrevets fortsatte eksistens.

Ikke naturlig

I 2004 foretog forskerne de første undervandsundersøgelser omkring vraget. De kunne da påvise mindre forekomster af den anemonelignende organisme Rhodactis howesii i umiddelbar nærhed af vraget.

Organismen hører ikke naturlig til i koralmiljøet, noget som også blev bekræftet af prøver taget længere væk fra vraget.

Dræber korallerne

Nu viser nye prøver en nærmest eksplosiv spredning af organismen i atollen.

Dette er dårlig nyt for koralrevet. Rhodactis howesii kan nemlig fuldstændig dække de oprindelige koraller, som dermed kvæles og dør.

Trives omkring ankerkæder

Hvorfor skibsvraget tilsyneladende introducerede Rhodactis howesii i det lokal miljø, er foreløbig uklart.

Forskerne har også fundet anemonen omkring forankringskæder på bøjer i området. De spekulerer derfor på, om det er jernet i kæderne og selve skibsvraget, som kan spille ind.

Katastrofalt niveau

Det er også usikkert om det mærkelige fænomen skyldes lokale forhold, eller om skibsvrag vil udgøre en tilsvarende trussel også ved andre rev.

Denne del af Palmyra-revet er nu helt dækket af Rhodactis howesii. Man kan ikke længere få øje på de oprindelige koraller. (Foto: Thierry M. Works, USGS)

Ved Palmyra-atollen har Rhodactis howesii nu spredt sig over et område, som dækker over 2,5 kvadratkilometer. Forskerne mener, at spredningen nu nærmer sig et katastrofalt niveau, og er bekymrede for revets fremtid.

Muligt at løse

Endnu en trussel mod verdens koralrev kan altså være blevet afdækket. Det positive er, at netop denne trussel er enklere at gøre noget ved, end mange af de andre forhold som truer verdens koralrev.

At fjerne skibsvrag er i hvert fald væsentligt lettere end at vende den globale opvarmning, påpeger forskerne bag undersøgelsen.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.