Se Venus kysse Solen
Gik du glip af venuspassagen i morges, har du her en mulighed for at opleve den på nærmeste hold. Passagen blev fulgt i alle detaljer af NASA's skarptseende rumteleskop Solar Dynamics Observatory.

Fantastisk smukt! 

Sådan lød udmeldingen fra astrofysiker Ole J. Knudsen fra Stenomuseet i Aarhus og mange andre astronomer og entusiaster efter at have oplevet den sjældne Venus-passage, der fandt sted meget tidligt i morges. 

Venuspassagen kunne fra Danmark opleves fra klokken halv fem, hvor Solen sneg sig op over horisonten og frem til 6:54, hvor Venus havde passeret forbi solskiven. 

»Der var masser at se. Ved solopgang gemte solen sig bag et par skystriber, men efterhånden som den kom fri af dem, har vi haft et helt fantastisk syn på en fuldstændig klar himmel,« fortæller Ole J. Knudsen til b.dk.

Selv om du ikke hører blandt dem, der står op med hønsene, og dermed sov sødeligt på dette herrens tidspunkt, behøver du ikke at gå glip af denne enestående naturoplevelse. NASA's rumteleskop Solar Dynamics Observatory sover nemlig aldrig og har optaget sceancen på ovenstående video.  

Venuspassager sker altid to gange med otte års mellemrum, og dernæst er der 105 år til den næste venuspassage eller ’venustransit’.

Sidst var i juni 2004, og gangen før det var i 1882. Næste gang bliver 11. december 2117.

Se billeder af Venus-passagen på Spaceweather.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.