Sære væsner i Stillehavet fanget på kamera
Skibsvrag og træbjælker er hjemsted og fødekilde for mærkværdige organismer, der lever på afgrunden af Stillehavets dyb. Her kan du se de fascinerende billeder af havets eksotiske bz'ere.

Tusindvis af meter dybt nede under Stillehavets havoverflade lever nogle små og helt utroligt sejlivede skabninger, der ernærer sig af nedfaldent træ og rådne vragrester.

En ny undersøgelse foretaget af National Evolutionary Synthesis Center i North Carolina og Monterey Bay Aquarium Institute i Californien viser nemlig, at vragrester af træ er hjemsted for tusindvis af eksotiske og sprællende havdyr, der lever en ubemærket og barsk tilværelse uden sollys i udkanten af den bathypelagiske zone, hvor mørke og kulde hersker. 

Organismerne har over tid tilpasset sig det ekstremt barske miljø, men til gengæld er de også fuldstændig afhængige af det træ, der flyder ned fra oven. De bruges nemlig både som fødekilde og som organismernes hjemsted.

Selvom bakterier og larver i forvejen er kendt for at kolonisere vragrester, har det været svært for forskere at indsamle informationer om, hvilke typer af dyr der ernærer sig af de rådne brædder. Det skyldes ifølge Craig McClain, forsker ved National Evolutionary Synthesis Center i North Carolina, at træ er meget vanskeligt at lokalisere ude på åbent hav:

»At finde et træ, der falder i havet, er som at finde den berømte nål i en høstak,« fortæller Craig McClain.

Akacietræer dumpes på havets bund

Men nu er det lykkedes, og sammen med Monterey Bay Aquarium Research Institute i Californien har Craig McClain studeret, hvordan nedfalden træ fremmer marinelivet.

Det har de gjort ved at anbringe 36 bundter af akacietræ i varierende størrelser i en dybde på næsten 3.200 meter i den nordøstlige del af Stillehavet.

Bjælkerne blev over en periode på fem år kontrolleret én gang om året ved hjælp af et fjernstyret køretøj kaldet ROV, og forskerne fandt blandt andet ud af, at en bestemt art af muslinger kaldet Xylophaga zierenbergi i langt de fleste tilfælde var den første skabning til at kolonisere de nedsænkede træbjælker.

Nye arter opdaget 

Indtil videre har holdet allerede opdaget en ny art af rejelignende krebsdyr, kaldet en tanaid, samt flere orme, og hver enkelt bjælke har vist sig at være beboet med helt op til 30 forskellige arter.

Ifølge Craig McClain er det ikke et stort antal sammenlignet med lignende fund andre steder. Til gengæld indeholder bjælkerne et usædvanligt stort antal af de samme organismer inden for hvert enkelt art.

Du kan se de fascinerende skabninger i galleriet øverst i artiklen her og samtidig få et unikt indblik i, hvad der gemmer sig af 'skæve' eksistenser på havets bund.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk