Sådan ser Danmarks Nationale Biobank ud
Hvordan strukturerer man lige syv millioner biologiske prøver? Det kan du se i videoen her, hvor Statens Serum Institut viser rundt i en af verdens største biobanker.

På Statens Serum Institut ligger Danmarks Nationale Biobank med mere end syv millioner biologiske prøver fra danskerne. (Video: Statens Serum Institut)

På Statens Serum Institut ligger Danmarks Nationale Biobank med mere end syv millioner biologiske prøver fra danskerne. (Video: Statens Serum Institut)

Har du svært ved at huske, hvor du lægger dine ting? Mister du tit dine nøgler?

Så skal du nok ikke arbejde for Danmarks Nationale Biobank. Her har de nemlig at gøre med syv millioner biologiske prøver.

Nu kan du til gengæld få lov at se, hvordan det hele ser ud, uden at være bange for at rode rundt i sagerne. For Statens Serum Institut har lavet en video, der viser, hvordan de opbevarer deres mange DNA-prøver fra flere generationer tilbage.

Men selv om du er et rodehovede, kan du måske alligevel godt få job i Danmarks Nationale Biobank, for det er ikke mennesker men robotter, der holder styr på mange af DNA-prøverne i den -20 oC kolde biobank.

LÆS OGSÅ: Ny biobank skal løse juridiske og etiske problemer

Hele Danmarks DNA samlet på ét sted

I biobanken opbevarer de DNA-holdig materiale, som ren DNA, blod, celler og PKU-kort, som man får taget ved fødslen. Men de har også plads til mere følsomme biologiske prøver som celler med plasma-elementer fra blodet, der indeholder biomarkører eller antistoffer.

Disse prøver opbevares ved -80 oC, da det nedbrydes ved højere temperaturer.

Statens Serum Institut står for Danmarks Nationale Biobank

Væv og blodprøver opbevares i Danmarks Nationale Biobank på Statens Serum Institut. Biobanken er skabt i samarbejde med sygehuse, universiteter og andre offentlige forskningsinstitutioner, der indsamler eller benytter biologisk materiale. (Foto: Statens Serum Institut)

Førhen var prøverne opbevaret på laboratorier og hospitaler rundt i landet, men nu er de samlet under samme tag.

»Grundet et totalt overblik kan man bruge både nye indsamlinger og ældre prøver til at lave meget store befolkningsstudier. Man kan søge på meget specifikke diagnoser, og vil kunne finde et robust materiale, fordi vi har så mange prøver,« fortæller Lasse Boding, der er koordinator for Danmarks Nationale Biobank, i videoen.

LÆS OGSÅ: Biobank skal rumme hele Danmarks befolkning

Kan følge sygdomme i generationer

Derudover har banken også tanke med flydende nitrogen, hvis eksempelvis væv eller celler skal langtidsopbevares. Ved -196 oC, som der er i tankene, kan det genetiske materiale holde i meget lang tid.

Så lang tid, at nogle af prøverne er helt tilbage fra midten af det sidste århundrede.

»Derudover vil mange af de historiske prøver kunne blive brugt til at finde forskellige sygdomsforløb gennem generationer, fordi vi kan have prøver fra et individ og vedkommendes forældre og bedsteforældre samlet. Dermed kan man følge familietræet og arveligheden af forskellige sygdomme,« uddyber Lasse Boding i videoen.

Biobanken skal i fremtiden gøre det nemmere for forskere at få fat i det biologiske materiale, som er vigtigt for deres forskningsprojekter.

LÆS OGSÅ: Forskerne vil have dit DNA, når du dør

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk