Sådan kommer din hund og kat af med lopperne
Ny dansk undersøgelse viser, at hunde og katte som regel først slipper af med lopperne, når ejeren får god rådgivning. Så her er de bedste råd.

Katteloppen - Ctenocephalides felis - er den mest almindelige loppe herhjemme. Den bliver op til 3 mm lang og sætter sig trods navnet også på hunde. (Foto: Kim Søholt Larsen)

Katteloppen - Ctenocephalides felis - er den mest almindelige loppe herhjemme. Den bliver op til 3 mm lang og sætter sig trods navnet også på hunde. (Foto: Kim Søholt Larsen)

Tusindvis af hunde- og katteejere kæmper med lopper, som tilsyneladende vender tilbage igen og igen, selvom de har fået en loppekur. Men det er faktisk helt utroligt simpelt at komme af med lopperne.

Hvis din hund eller din kat har fået lopper, skal du bare:

  1. Købe et loppemiddel
     
  2. Putte det på husdyret som beskrevet og
     
  3. Sørge for at gentage behandlingen inden for det tidsrum, der er beskrevet i brugsanvisningen

Sådan lyder den næsten irriterende indlysende opskrift, som er ét af resultaterne af en ny dansk undersøgelse, foretaget af landets førende loppeekspert, biolog Kim Søholt Larsen. 

Loppebekæmpelse kan tage et halvt år

Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark og det nærmeste, vi kommer forskning i, hvorfor vi tit ender med at tabe kampen mod lopperne.

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper,« siger Kim Søholt Larsen, leder af virksomheden KSL Consulting og ph.d. på en afhandling om lopper.

»Alligevel tror man, at man bare skal bruge loppemidlet én gang, og så er problemet løst. Undersøgelsen viser, at der er brug for information, information og information, så man får afstemt forbrugerens forventninger, før man går i gang med behandlingen.«

»Men så når man også rigtigt langt. Det kan man virkelig se på vores undersøgelse,« siger Kim Søholt Larsen. 

Lopper forsvinder næsten altid

Kim Søholt Larsen har en fortid som forsker i 10 år på Statens Skadedyrslaboratorium.

Lopper bor andre steder end på dyret

Et tegn på fejlslagen loppebekæmpelse er synet af lopper, der har suget blod i 48 timer – tids nok til, at de kan nå at lægge flere æg.

Sådan en loppe er større end andre, fordi den er fyldt med blod, og den lægger æg nærmest uafbrudt, så du kan også finde æg, når du kæmmer dyrets pels. Bemærk, at lopper på hunde og katte også udvikler sig i omgivelserne – tæpper, revner og sprækker, under sengen og vigtigst: omkring det område, hvor katten eller hunden ligger.

Sammen med loppemiddelproducenten Merial har han kontaktet, udspurgt, guidet og i en række tilfælde også observeret og interviewet mennesker, som havde klaget til Merial over at have tabt kampen til lopperne.

Undersøgelsen viser, at kattelopper – som de irriterende bæster misvisende hedder, selvom de invaderer både hunde og katte – forsvinder i hele 96% af tilfældene, når kunderne bliver ordentligt vejledt.

»Det viser, hvor vigtigt det er, at dyreejeren har forstået strategien bag loppebehandlingen og gennemfører den. Og det er altså ikke kun for Merials produkter. I dag er alle midler på markedet så effektive, at det er muligt at føre en højeffektiv kamp mod lopperne, hvis bare man gør det rigtigt,« konstaterer Kim Søholt Larsen.

Dyrlægen giver gode råd om loppemidler

Kim Søholt har som én af Danmarks førende eksperter i lus og lopper berettet om undersøgelsen i Dansk Veterinær Tidsskrift – der i parentes bemærket ikke er peer-reviewet, dvs. ikke tjekket af fagfæller.

I artiklen skriver han og medforfatteren, dyrlæge Christina Kronborg fra Merial, at:

»Det anbefales at demonstrere, hvordan det valgte loppemiddel bruges korrekt og at give klienten en kort og basal indsigt i loppens biologi og evt. udlevere en brochure om emnet.«

Hvis du vil have hjælp til, hvordan du bruger et loppemiddel, så køb det et sted, hvor du kan få kvalificeret råd og vejledning, f.eks. hos din dyrlæge.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk