Sådan hjælper du en stresset kat
Ny forskning viser, at en papkasse gør underværker, når katte er stressede.

Katte kan godt lide gemmesteder, som for eksempel en papkasse i dit hjem. Det kan skyldes, at det er nemmere at holde en lun temperatur i papkassen. (Foto: Colourbox)

Katte kan godt lide gemmesteder, som for eksempel en papkasse i dit hjem. Det kan skyldes, at det er nemmere at holde en lun temperatur i papkassen. (Foto: Colourbox)

Hvorfor er katte så glade for papkasser? Det vigtige spørgsmål har vi her på Videnskab.dk tidligere forsøgt at finde et svar på i artiklen: Hvorfor elsker katte papkasser?

Nu er der imidlertid lavet ny forskning, som viser, at en papkasse - eller blot et gemmested i et bur - kan afstresse stressede katte, når de er blevet indfanget og skal gøre ophold på et dyreinternat.

Det er tre forskere i veterinærmedicin fra universitetet i Utrecht, som står bag det nye forskningsresultat.

De tre undersøgte gemmesteders effekt på internat-katte, fordi internater er et sted, hvor huskattes stressniveau kan være rigtig højt.

»Det at gemme sig er en adfærdsstrategi, som kan hjælpe kattedyr med at klare miljømæssige forandringer og stressfaktorer,« forklarer en af forfatterne til studiet Claudia Vinke til magasinet Wired.

Forskningen er udkommet i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.

Gemmested havde effekt efter få dage

Forskerne undersøgte i studiet 19 kattes reaktion på at have et gemmested:

  • 10 katte fik en kasse stillet til rådighed ved ankomsten til et hollandsk dyreinternat.
  • De 9 øvrige katte måtte klare sig uden.

Forskerne observerede, at der på tredje- og fjerdedagen efter ankomsten var tydelige tegn på, at kattene med et gemmested var mindre stressede end de katte, som ikke havde et gemmested.

Kattene, som havde fået en lille kasse at gemme sig i, kom hurtigere til hægterne end de ni mindre heldige katte.

God mad og dejlige temperatur kan også hjælpe

For Zoolog Mikkel Stelvig fra Zoo i København er forskningsresultatet ikke så overraskende.

»Det er jo et af den slags forskningsresultater, som underbygger noget, som vi egentlig godt vidste i forvejen. Men jeg kan jo som videnskabsmand godt lide, at der er evidens, og det er testet ordenligt, så på den måde synes jeg, det er relevant,« siger Mikkel Stelvig.

Tigre er også kattedyr, og de kan også godt lide gemmesteder som for eksempel fældede træer, hvor de kan få fred for artsfæller og for gæster i zoologiske haver. (Foto: Colourbox)

Han mener dog ikke, at det med forskningsresultatet fuldt ud er bevist, at lige nøjagtigt papkasser eller gemmesteder er det, som alene kan afstresse stressede huskatte.

Mikkel Stelvig påpeger, at forskerne ikke har sammenlignet brugen af gemmesteder med andre faktorer, som kunne gøre internat-introduktionen bedre for kattene.

For eksempel kunne forskerne i forsøget have givet nogle katte noget særligt lækkert mad at spise, mens de øvrige katte ikke fik det. Eller man kunne have skruet temperaturen en smule op for nogle katte, mens de øvrige katte beholdt den sædvanlige temperatur.

»Studiet fortæller jo sådan set bare, at giver man kattene noget, de synes, er rart, så virker det afstressende på dem,« siger Mikkel Stelvig og forklarer, at når katte godt kan lide papkasser eller andre huler, så er en af forklaringerne måske, at de i papkasserne nemt kan holde en behageligere temperatur.

Sådan afstresser de katte i Zoo

I Zoo har de ikke huskatte. Men de kender det med stressede kattedyr fra transporter, hvor en tiger skal flyttes fra en zoologisk have til en anden.

Her forsøger man at vænne tigeren til transportkassen ved at lade den store kasse stå i dyrenes miljø i et stykke tid og måske lægge noget lækkert kød ind i den, så de forbinder kassen med noget godt.

Herudover kan dyrlægen bedøve katten, så de dyrepassere, der skal håndtere den, ikke er i fare. Bedøvelsen er tilrettelagt sådan, at der stadig er en beroligende effekt af bedøvelsen, når tigeren ankommer til sine nye omgivelser, så den stille og roligt kan vænne sig til dem uden at køre op i en spids af stress.

Rovdyr kan godt lide gemmesteder, hvor de kan skjule sig

Mikkel Stelvig vil ikke udelukke, at brugen af et gemmested kunne anvendes i en situation, hvor en tiger ankommer til et nyt sted, for at skabe tryghed.

»Hvis kattedyrene har noget at skjule sig i eller skjule sig bag, så har de et sted, hvor de kan være lidt i fred, mens de langsomt vænner sig til deres nye omgivelser,« siger zoologen.

Gemmesteder bag for eksempel træstammer eller i huler er også en prioritet, når man designer anlæg til store rovdyr i zoologiske haver.

Kattedyrene og andre rovdyr skal have et sted, hvor de kan stresse af og få fred fra andre medlemmer af flokken, men også fra publikum.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker