Så smukt ser det ud, når enorme stjerner fødes
Astronomer har brugt teleskopet MPG/ESO til at finde en ny stjernetåge. Inde i stjernetågen, der har fået navnet Gum 15, bliver der dannet enorme stjerner.

Her ses et billede af stjernetågen Gum 15, hvori der bliver dannet enorme stjerner. (Foto: Tycho Brahe Planetarium)

Her ses et billede af stjernetågen Gum 15, hvori der bliver dannet enorme stjerner. (Foto: Tycho Brahe Planetarium)

 

Det 2,2 meter store MPG/ESO-teleskop har observeret en hidtil ukendt stjernetåge, der nu har fået navnet Gum 15. Stjernetågen, der består af gas og støv, er fødested for nydannede stjerner, skriver ESO i en pressemeddelelse.

Nye stjerner dannes, når stjernetåger, der består af gas og støv, kollapser under deres egen tyngde.

Materiale bliver ved med at falde ind i stjernen, indtil den er tæt nok til, at fusionsprocesser kan begynde i dens indre.

Når fusionsprocesserne er i gang, begynder stjernen at lyse. Disse stjerner kaldes hovedseriestjerner.

Lyset fra de nye stjerner skaber en stjernevind, der omformer den tåge, de er skabt af, for til sidst at tilintetgøre den.

Kan danne tusindvis af stjerner

Loading player...

Den nye stjernetåge er et såkaldt HII-område, hvilket betyder, at der findes meget ioniseret brint i disse områder.

Brintatomerne bliver ioniserede, når de rammes af UV-stråler fra de nye stjerner og har en karakteristisk lyserød farve, som vi kender fra kendte stjernetåger som for eksempel Oriontågen.

Inde i midten af stjernetågen, der ligger 3000 lysår fra Jorden, ses stjernen HD 74804, der er det klareste medlem af stjernehoben Collinder 197. Stjernetåger som Gum 15 kan danne tusindvis af stjerner over en periode på millioner af år, men de tungeste af de stjerner, som dannes af Gum 15 vil bestemme stjernetågens livslængde.

Når de største stjerner dør, vil de eksplodere som supernovaeksplosioner og derved kaste de rester, der måtte være af stjernetågen, ud i alle retninger.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk