Ræve bruger jordens magnetfelt, når de jager
Nye studier tyder på, at ræve benytter Jordens magnetfelt til at bedømme afstanden til et bytte.

Ræve bruger tilsyneladende Jordens magnetfelt, når de jager. (Foto: Colourbox)

Ræve bruger tilsyneladende Jordens magnetfelt, når de jager. (Foto: Colourbox)

Ræve tager tilsyneladende avanceret teknologi i brug for at indfange deres bytte. De er de første dyr, som man formoder bruger Jordens magnetfelt til at bedømme afstand og ikke blot retning. Det skriver Newscientist.com.

Hynek Burda fra Duisburg-Essen Universitetet i Essen har observeret, at ræve næsten altid springer på deres bytte i en nordøstlig retning. Da køer også placerer sig ved hjælp af Jordens magnetfelt, overvejede han, om det samme gjorde sig gældende for rævene.

Højdespringere

Ræve springer højt op i luften, før de lader sig falde ned på byttet. Burdas forskerhold opdagede, at rævene angreb deres bytte fra forskellige retninger, når byttet var synligt for dem. Men når de ikke direkte kunne se byttet, sprang de næsten altid på byttet mod nordøst.

Denne type angreb var succesfulde i 72% af tilfældene, imens forsøg i andre retninger kun havde succes i 18% af tilfældene.

Burda blev ved med at være forbløffet, indtil han konsulterede John Philips fra Virginia Tech i Blacksburg, USA. Philips har foreslået den teori, at dyr måske bruger Jordens magnetfelt til afstandsbedømmelse.

Ræven ser en 'skyggering' på nethinden

Philips og Burda mener, at ræve jager bedst, hvis de kan springe den samme distance hver gang. Burda fremfører den teori, at ræven ser en 'skyggering' på nethinden, som er mørkest mod det magnetiske nord og i lighed med en normal skygge, altid synes at være foran med samme afstand.

Ræven bevæger sig fremad, indtil skyggen møder det punkt, hvor byttets lyd kommer fra, hvilket har en bestemt afstand til byttet.

Ideen er "højst spekulativ men ikke usandsynlig," siger Wolfgang Wiltschko fra Universitet i Frankfurt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk