Nye beviser på, at asteroider dræbte dinosaurerne
Forskere i Mexico har gravet sig frem til nye beviser på, at det var en asteroide, der blev nådestødet mod fortidens herskere, dinosaurerne.

Det var ud fra prøver af vulkansk aske fra kulstoflag omkring tiden for dinosaurernes uddøen. Ud fra radioaktiviteten i disse prøver kunne man datere meteornedslaget ret præcist. (Foto: Paul Renne)

Det var ud fra prøver af vulkansk aske fra kulstoflag omkring tiden for dinosaurernes uddøen. Ud fra radioaktiviteten i disse prøver kunne man datere meteornedslaget ret præcist. (Foto: Paul Renne)

Spørgsmålet har stået åbent, siden det første dinosaurusskelet nogensinde dukkede frem af jorden. Hvilken enorm kraft udslettede disse enorme, mægtige dyr?

Flere faktorer kan have spillet ind, men en populær teori fremsat af fysikeren Luis Alvarez skyder skylden på et mægtigt meteornedslag, hvis kollision med Jorden skulle have hvirvlet så meget støv og materiale op, at sollys blev lukket ude, så planter og sidenhen dyr døde.

Man ved, at den seneste masseudryddelse, som gjorde det af med de sidste dinosaurer, fandt sted ved den såkaldte kridt/palæogen-grænse for omkring 65 millioner år siden.

Et problem ved Alvarezs teori har været, at man ikke kunne datere de store meteornedslag på Jorden, så de passede tidsmæssigt med slutningen af kridttiden. 

Men ny forskning udvider ifølge LiveScience.com vores viden om et centralt meteornedslag og styrker teorien om, at en asteroide var det, der gjorde det af med dinosaurerne.

Læs også: Dinosaurer var pressede, allerede før katastrofen ramte Jorden

Meteornedslag en milliard gange så kraftig som Hiroshima og Nagasaki

Tæt på den mexikanske by Chicxulub findes et gigantisk krater på 180 kilometer i diameter, som stammer fra en meteor, der har målt omkring 10 kilometer på tværs. 

Det har udløst en eksplosion svarende til 100 billioner tons TNT, eller mere end en milliard gange kraftigere end atombomberne i Hiroshima og Nagasaki. Det kan man vist roligt kalde en udslettende kraft.

Det er netop Chicxulub-nedslaget, som Luis Alvarez formoder slog dinosaurerne ihjel. 

Problemet er bare, at tidligere undersøgelser har vist, at Chicxulub-krateret er opstået enten 180.000 år før eller 300.000 år efter dinosaurernes masseuddøen ved kridttidens afslutning. 

Den nederste pil peger på en kulstofaflejring fra den tid, man mener, at dinosaurerne uddøde. (Foto: Klaudia Kuiper)

Læs også: NASA finder fodspor fra dinosaur i egen baghave

Mere præcis datering end hidtil muligt

Men forskere fra Berkeley Geochronology Center i Californien har lavet nye udgravninger, som sandsynliggør Luis Alvarezs forklaring.

Deres undersøgelser tyder på, at dinosaurernes udslettelse og Chicxulub-nedslaget ikke fandt sted mere end 33.000 år fra hinanden.

»Vi har vist, at nedslaget og masseudryddelsen faldt sammen med så stor præcision, som man kan bevise med eksisterende dateringsteknikker,« siger geokronolog Paul Renne, som står bag forskningen, til LiveScience.com.

Selvom det stadig lyder som lang tid, er 33.000 år et fingerknips i geologisk og palæontologisk tidsforståelse, og ifølge forskerne er 33.000 år tæt nok på hinanden til definitivt at sige, at udryddelsen og nedfaldet skete samtidig.

Asteroide ikke eneste årsag til dinoers død

Forskerne har målt på de radioaktive stoffer i de småstumper, der er drysset ned efter meteornedslaget. Ud fra radioaktiviteten kan de estimere alderen. Metoden kaldes højpræcisions radiometrisk dateringsanalyse. 

Men selvom det nu er lykkedes - med stor sandsynlighed - at sammenkæde de to begivenheder, er de fleste forskere ifølge LiveScience.com enige om, at meteornedslaget i Chicxulub ikke var det eneste, der var skyld i dinosaurernes uddøen.

Klimaforandringer kunne for eksempel have gjort dinosaurerne mere følsomme og presset flere arter til deres bristepunkt.

Men meget tyder altså nu på, at kæmpeasteroiden uden for det nuværende Chicxulub var det sidste dødsstød for dinosaurerne.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk