»Neil Armstrong er alle tiders helt«
Den amerikanske astronaut Neil Armstrongs død udløser hyldesttaler fra verdens mest prominente politikere og forskere. I disse dage mindes de manden, der som det første menneske tog et skridt ud på Månens overflade.

Neil Armstrong, der som det første menneske satte sine ben på Månen, har afsluttet sin tid på Moder Jord. Han døde af komplikationer efter en hjerteoperation, som fandt sted få dage efter hans 82 års fødselsdag i begyndelsen af august. Han drog afsted på sin sidste rejse 25. august 2012. 

Den berømte astronaut var en del af besætningen på rumskibet Apollo 11, som landede på Månen 20. juli 1969. Sammen med kollegaen 'Buzz' Aldrin blev Armstrong sendt ned på Månens pudrede overflade, hvor de gennem to timer udforskede ukendt land.

Da Neil Armstrong trådte ud på måneoverfladen, sagde han de berømte ord: »That's one small step for man, one giant leap for mankind«.

Fakta

Et år efter månelandingen forlod Armstrong NASA for at bestride et job som professor i aeronautik ved universitetet i Cincinatti. Han var medlem af de undersøgelseskommissioner, der var sat i verden for at kaste lys over de tragiske ulykker med rumfærgerne Columbia og Challenger.

Månelandingen var højdepunktet i Armstrongs karriere hos det amerikanske rumforskningsargentur Nasa.

Armstrong: Vi har løftet i flok

Armstrong stillede beredvilligt op, når nogen bad ham om at fortælle om sine bedrifter, blandt andet til et interview i 2011, hvor han takkede sine kolleger bag kulissen for, at missionen blev en succes.

»Hvis du har hundredetusinder af mennesker, som alle gør deres arbejde en smule bedre, end de behøver, opnår du en betydelig forbedring i performance. Og dette er den eneste grund til, at vi kunne nå målet,« sagde Neil Armstrong.

Astronautens død har udløst et væld af kommentarer og udtalelser fra velrenomerede forskere og politikere fra nær og fjern. Den amerikanske præsident Barack Obama er også kommet med en officiel udtalelse og skriver i samme åndedrag på sin Twitter-profil:

»Neil Armstrong var en helt, ikke kun i hans tid, men for alle tider. Tusind tak, Neil, for at vise os, hvor meget styrke, der kan ligge i et lille skridt,« pointerer præsident Barack Obama.

NASA siger farvel og tak

Fakta

Neil Armstrong blev født 5 august 1930 i Ohio. Han uddannede sig til flyingeniør og var pilot i den amerikanske flåde fra 1949-52.

Det amerikanske rumagentur NASA giver også Neil Armstrong et par venlige ord med på vejen til det hinsides.

»Så længe, der er historiebøger, vil Neil Armstrong være inkluderet i dem, anerkendt og husket for at være det første menneske, der tog det første lille skridt ud af vores egen verden,« siger NASA's administrator Charles Bolden.

Neil Amstrongs månevandring var ikke kun en teknisk stor bedrift. Det var også et kæmpe skridt for udforskningen af Månen, fordi man nu for første gang kunne udforske Månen ved selvsyn og tage stenprøver med sig hjem.

Armstrong og hans kollega 'Buzz' Aldrin indsamlede således 21 kg månemateriale, som sammen med indsamlede prøver fra de efterfølgende fem månelandinger stadig i den dag bliver analyseret i forskningsøjemed.  

Jeg var udset til at flyve Apollo 11, men at det netop skulle blive den, der først skulle lande på Månen, var et tilfælde.

Neil Armstrong

Armstrong efterlader en kone, to sønner, stedsøn, steddatter, 10 børnebørn, en bror og en søster.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk