Kolibri-video afslører overraskende drikkemetode
VIDEO: Kolibrier drikker helt anderledes, end forskerne hidtil har troet. Opdagelsen åbner for nye spørgsmål.

Kolibriens tunge er rørformet, men i stedet for at suge nektar op ved 'hårrørseffekten' åbner rørene sig ved berøring med nektar, og lukker sig igen, når tungerøret trækkes op. (Foto: Colourbox)

Kolibrier drikker ved at krølle deres tunge rundt om nektaren.

Det viser højhastighedsvideoer optaget af forskere fra University of Connecticut.

Fundet, der er publiceret i det anerkendte tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, ændrer fuldstændig på den hidtidige opfattelse af de bittesmå fugles måde at drikke.

»Første gang jeg så videoerne, faldt jeg næsten bagover. Jeg havde studeret kolibriernes tunger grundigt, men jeg havde ingen idé om, at de kan gøre sådan. Vi måtte skabe en helt ny model for at forklare det,« siger medforfatter på studiet, Alejandro Rico-Guevara, til Wired.

Sukkerholdig nektar besværliggør hårrørseffekt

Kolibri-vinger flapper op til 90 gange i sekundet, og deres hjerter slår over 1200 gange i minuttet.

Derfor har de små væsner brug for et stort kalorieindtag, hvis de skal holde sig flyvende. På dagsbasis kan de let indtage mere end deres egen kropsvægt.

De sidste 200 år har alverdens ornitologer troet, at kolibrier indtager den megen væske, i form af nektar, gennem den såkaldte ’hårrørseffekt’, hvor væske helt automatisk suges op i tynde, rørformede genstande (som kolibriernes tunge) på grund af vandets overfladespænding.

Men den teori var altid problematisk, fordi kolibrier tilsyneladende foretrækker at indtage nektar, hvis sukkerindhold er dobbelt så højt som det, der er optimalt, hvis ’hårrørseffekten’ skal fungere bedst.

Med de nye opdagelser foreligger der for første gang en model, der matcher observationer af kolibriers opførsel, og deres tendens til at foretrække mere sukkerholdige væsker.

Nye spørgsmål skal besvares

Men forklaringen på, hvordan kolibrier får væske ind i deres næb, åbner for nye spørgsmål.

Den næste opgave er at forklare, hvordan kolibrierne synker den opsamlede væske.

Det er der endnu ingen, der ved. Rico-Guevara og kollegerne håber, at de ved hjælp af såkaldt 'røntgenmikrotomografi', der er en miniature-udgave af en 3D-billeddannelsesteknik, kan besvare spørgsmålet.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud