Hunde vil have fedt
Hunde foretrækker en kost, hvor over 60 procent af energiindtaget kommer fra fedt. Det er kun godt for slædehunde; ikke for mindre aktive pelsvenner.

»Øv, kulhydrat igen. Jeg vil hellere have fed mad, ligesom min stamfader, ulven. Også selvom jeg ikke bevæger mig så meget som ham, så jeg kan blive syg af for meget fedt.« (Foto: Colourbox)

»Øv, kulhydrat igen. Jeg vil hellere have fed mad, ligesom min stamfader, ulven. Også selvom jeg ikke bevæger mig så meget som ham, så jeg kan blive syg af for meget fedt.« (Foto: Colourbox)

Hvis hunde kan vælge, så snupper de en fedtrig kost, viser en ny rapport fra forskere i Australien og New Zealand. Studiet er publiceret i tidsskriftet Behavioral Ecology.

Hundene i studiet foretog madvalg, som gjorde, at hele 63 procent af deres energiindtag kom fra fedt.

Dette galdt både små og store hunde.

Hunde er fedtspecialister

»Jeg er ikke overrasket,« siger Øystein Ahlstrøm, lektor i husdyrernæring ved Universitetet for miljø- og biovidenskab (UMB) i Norge.

Øystein Ahlstrøm siger, at hunde er specialister, når det handler om at udnytte fedt som energikilde.

»Ulven er langdistanceløber. Den har et meget højt oxygenoptag og kan forbruge fedt på en meget bedre måde end mennesker.«

Oveni er fedt letfordøjeligt, hvilket gælder både for hunde og for mennesker, samtidigt med at fedtet giver en smag, som hundene i dette studie tydeligvist kunne lide.

Alle racerne valgte det samme

Forskerne havde fem forskellige hunderacer med i studiet. Det var hunde at både små og store racer, fra papillon og dværgschnauzer til cockerspaniel, labrador retriever og Sankt Bernhardshund.

Alle hundene var voksne, og begge køn var med, fordelt på både kastrerede, steriliserede og intakte hunde.

Forskerne ville undersøge, hvilken slags energisammensætning hundene fik, hvis de fik lov til at vælge mad selv.

Resultaterne viste, at hundene valgte en kost, hvor hele 63 procent af energien kom fra fedt. Resten var 30 procent protein og kun 7 procent kulhydrat.

Resultaterne var de samme hos alle hunderacerne.

Selv om dette ikke overrasker forskerne, er det klart, at sådan en kostsammensætning ikke er godt for nutidens hunde, som har et meget roligere liv, end det deres ulvestamfædre havde.

Hunde spiser, som om de er slædehunde

»Til slædehunde giver man gerne akkurat den sammensætning, som hundene valgte i dette studie. Men for hunde, som er mindre aktive end de ekstremt aktive, giver sådan en kost fare for overspisning,« siger Øystein Ahlstrøm.

Han tilføjer, at omtrent halvdelen af hundene i norske hjem er overvægtige. Øystein Ahlstrøm mener imidlertid, at overvægten ikke kun skyldes overspisning.

»Mad skal ses i sammenhæng med aktivitet. Aktiverer du hunden mere, kan den også spise mere. Hunden bliver apatisk uden aktivitet og oplever derfor ikke mere i sit liv end at være inde og spise mad,« tilføjer han.

Han slår derfor et slag for at aktivere både dig selv og din hund med at gå længere ture sammen.

Overspisning koster hunden to leveår

Øystein Ahlstrøm fortæller om et tidligere studie, som viste dystre tal for hunde, som overspiser.

I det studie var labradorer delt ind i to grupper. Den ene gruppe spiste normalt, mens den anden gruppe fik serveret 25 procent mere mad end anbefalet daglig indtagelse.

Selv om slædehunde og sofahunde vil have den samme mad, bør vi sørge for, at hunden får løbet meget af den energi af sig, som den putter ind. (Foto: Colourbox)

Hundene blev fulgt gennem hele livet, og det viste sig, at de hunde, der havde overspist, levede to år kortere, end de hunde som var på normalkost.

Oveni havde overspiserne plager, som reducerede livskvaliteten, såsom ledproblemer. Disse hunde vejede syv-otte kilo mere end den anden gruppe.

Tørkost er fyldt med kulhydrat

Øystein Ahlstrøm er ikke overrasket over, at hundene fravalgte kulhydrater i det nye studie. Hverken katte eller hunde har brug for kulhydrater i deres kost.

Men alligevel er tørkost en ordentlig kulhydratbombe.

»Cirka fem procent af energien i tørkost kommer fra kulhydrater, fordi der er brug for stivelse til at kunne lave de tørre kugler af mad. Det er en billigere energikilde for industrien,« tilføjer han.

Øystein Ahlstrøm siger, at dyrene ikke tager skade af kulhydrater.

»Men hvis man tænker på, hvad en ulv eller et kattedyr spiser naturligt, så er det ikke kulhydrater.«

Han synes, det er fint, at man ud af det nye studie kan se, hvad hundene selv foretrækker.

Hunde får lov at spise som mennesker

Men igen trækker Øystein Ahlstrøm træning og aktivitet frem som middel mod overvægt. Han tror ikke, at lavkulhydratkost er løsningen for overvægtige Fidoer.

»Jeg tror ikke, det skyldes kulhydrater, men mere det, at hundene overtager vores livsstil. En hund har en enorm løbekapacitet, men løber man meget med hunden?« spørger han retorisk.

Øystein Ahlstrøm tror også, at det er lige så vigtigt i hundenes kost, som i vores egen kost, at tænke lidt over, hvad man spiser mellem måltiderne.

Meget slik og snacks i en stillesiddende hverdag er ikke godt for nogen af os.

Kun lidt uafhængig foderforskning

Studiet, der refereres til i denne artikel, er foretaget i samarbejde med en kommerciel aktør, som står for flere af de største hundemadmærker, som findes i Norge.

Der er kun få uafhængige studier af vores kæledyrs mad, fordi statslige forskningsmidler som oftest går til at forske i foder til husdyr, altså dyr vi spiser og bruger.

Dermed foretager foderproducenterne selve det meste af forskningen på dette område.

Øystein Ahlstrøm mener alligevel, at dette studie er godt.

»Dette er en seriøs aktør. Artiklen virker objektiv og ser ikke ud til at være baseret på kommercielle interesser.«

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk