Hubble bekræfter universets acceleration
Med data fra Rumteleskopet Hubble's hidtil mest omfattende kortlægningsprojekt har forskere fået bekræftet, at universets udvidelse accelererer.

Ud fra billeder som dette kan astronomer nu bekræfte, at universet hele tiden udvider sig med større og større hast. De farvede pletter viser fordelingen af stof i COSMOS-feltet. Farven angiver afstand, hvor de orange og røde farver svarer til størst afstand. (Billede: NASA, ESA, P. Simon, University of Bonn og T. Schrabback, Leiden Observatory)

Ud fra billeder som dette kan astronomer nu bekræfte, at universet hele tiden udvider sig med større og større hast. De farvede pletter viser fordelingen af stof i COSMOS-feltet. Farven angiver afstand, hvor de orange og røde farver svarer til størst afstand. (Billede: NASA, ESA, P. Simon, University of Bonn og T. Schrabback, Leiden Observatory)

I de seneste år har flere observationer peget på, at universets udvidelse går hurtigere og hurtigere - udvidelsen accelererer.

Nu har en detaljeret analyse af et meget omfattende kortlægningsprojekt gennemført med Rumteleskopet Hubble bekræftet, at denne acceleration ser ud til at være en realitet.

En forskergruppe ledet af Tim Schrabbek fra Leiden Observatory har studeret 446.000 galakser i et område på himlen, der er blevet gennemfotograferet af Hubble - det såkaldte COSMOS-kortlægningsprojekt. Forskerne har også anvendt data fra jordbaserede teleskoper.

Ud fra det omfattende observationsmateriale har Tim Schrabbek og hans kolleger kunnet kortlægge, hvordan meget fjerne galakser bliver forvrængede.

Det sker, fordi deres lys afbøjes af tyngdekraften fra både det lysende og mørke stof i galakser og galaksehobe, som ligger mellem de fjerne galakser og os. Effekten, der kaldes svag tyngdelinseeffekt, beskrives af Einsteins almene relativitetsteori, der er vores hidtil bedste teori for tyngdekraften.

Mørk energi ligger bag

Analysen af COSMOS-observationerne gør det således muligt at kortlægge fordelingen af stof i universet i 3D, og her viser universets acceleration sig på to måder:

For det første vokser de store samlinger af galakser - galaksehobe - langsommere, når udvidelsen accelererer. For det andet er der flere fjerne galakser, der effektivt har fået deres lys afbøjet.

For at forklare accelerationen har astronomerne i flere år arbejdet med begrebet mørk energi, der fungerer som en frastødningskraft, som får udvidelsen til at gå hurtigere. Den mørke energi udgør tilsyneladende omkring 74% af universet, men forskerne ved endnu ikke, hvad denne energi egentlig er.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk