Her er de fire største trusler mod havmiljøet
I et nyt studie fortæller prominente havforskere, hvad de ser som de mest presserende trusler imod havmiljøet i dag. Klimaforandringer er nummer to på listen.

I forbindelse med et nyt studie er prominente havforskere blevet spurgt, hvad de opfatter som de mest presserende trusler imod havmiljøet i dag. Overfiskeri topper.
(Foto: Shutterstock)

I forbindelse med et nyt studie er prominente havforskere blevet spurgt, hvad de opfatter som de mest presserende trusler imod havmiljøet i dag. Overfiskeri topper. (Foto: Shutterstock)

 

Avisernes mange negative beretninger om miljøet udgør ofte foruroligende læsning.

Og rigtig mange af os er meget bekymrede. Sidste år fandt en undersøgelse foretaget af EU, at næsten halvdelen af alle europæere mener, at klimaforandringerne er et af verdens mest alvorlige problemer.

Men hvad mener de forskere, der har til opgave at undersøge disse problemer egentlig?

For at finde svaret på det har et nyt studie spurgt en gruppe prominente havforskere, hvad de opfatter som de mest presserende trusler imod havmiljøet i dag.

Overfiskeri er øverst på listen

Øverst på listen over forskernes bekymringer står overfiskeri, som også skabte overskrifter for nylig, efter at et studie fandt, at FN's officielle statistikker underdriver forudsigelserne af overfiskeriets omfang og udtømningen af de globale fiskebestande.

Nummer to på listen er de stigende havtemperaturer som følge af den globale opvarming. Nummer tre er affald og forurening, og på fjerdepladsen ligger forsuringen af havmiljøet.

»Der er en bred konsensus eller en fælles opfattelse mellem havforskerne om, hvad der i øjeblikket truer vores havmiljø,« fortæller undersøgelsens hovedforfatter, Wijnand Boonstra, som er forskningsstipendiat ved Stockholm Resilience Centre (et internationalt tværvidenskabeligt center for forskning omhandlende det socialøkologiske system, red.)

Hvem frygter hvad?

Boonstra og hans unge forskerkollegaer fra hele den nordiske region sendte en e-mailspørgeundersøgelse til flere end 1.000 fremtrædende havforskere fra hele verden.

De stillede kun et enkelt spørgsmål: ‘Kan du fortælle os de fem emner, der udgør de største trusler mod, eller som potentielt kan have den største effekt på, havmiljøet?’

»Det er først og fremmest et spørgsmål om, hvem der frygter hvad, og hvordan det varierer blandt forskerne,« fortæller Boonstra.

Boonstra forklarer, at spørgsmålet bevidst var formuleret så åbent, så forskerne kunne angive lige nøjagtigt, hvad, de mente, var det vigtigste. Dermed blev de ikke begrænset af forud fastlagte muligheder.

I 170 besvarelser skilte fire svar sig ud

Da alle besvarelserne var indsamlet, cirka 170 i alt, bed Boonstra og hans kollegaer mærke i, at særligt fire svar skilte sig ud.

Cirka 80 procent af respondenterne udpegede overfiskeri som den største bekymring. Denne frygt lader til at være styrket af endnu et stort studie udgivet i Nature Communications, som fandt, at de officielle FN-fiskerital underdriver forudsigelserne for det sande antal fisk, der fanges i havene.

Et særskilt studie fandt, at de officielle tal ikke alene var flere tusinde ton fisk for lave, men også at fangstmængderne globalt set er faldet hurtigere, i takt med at de globale fiskebestande styrtdykker, end de officielle tal foreslår.

Hvor mange fisk fanges der egentlig? Her ses omfanget af overfiskeriet, der er en af de ting, som forskerne bekymrer sig mest om, når det gælder de trusler, som havmiljøet står overfor i dag.
(Illustration: The Pew Charitable Trusts)

Lige i hælene på overfiskeri kom 'stigende temperaturer', som blev valgt af 69 procent af de adspurgte forskere. Cirka 50 procent udpegede 'affald og forurening' og 'havforsuring' som de største trusler mod havmiljøet.

 

Fælles prioriteter trods videnskabelige uoverenstemmelser

Men inden for de fire svar dukkede uoverenstemmelser op i forbindelse med respondenternes videnskabelige baggrund.

»De naturvidenskabelige forskere lægger større vægt på symptomerne på, hvad folk forstår ved havmiljøets ‘globale forandringer’, som er drevet af menneskelige aktiviteter; forsuring, stigende temperaturer og kontamination og forurening,« forklarer Boonstra. Han fortsætter:

»De forskere, der specialiserede sig i social forskning, fokuserede til gengæld mere på de menneskelige årsager til truslerne, hvilket måske ikke er så overraskende.«

Boonstra håber, at flere havforskere med denne liste af opfattelser og prioriteter som udgangspunkt med lethed kan identificere fælles forskningsinteressefelter og skabe et bedre samarbejde mellem forskere med forskellig baggrund.

 

Forskernes og offentlighedens prioriteter stemmer stort set overens

Murray Rudd, der er lektor ved Emory University i USA, har udført lignende spørgeundersøgelser. I en stor global undersøgelse af 2.197 forskere fra 87 forskellige lande identificerede han en kort liste over 67 afgørende forskningsanliggender, som havforskerne skulle gribe an.

Heriblandt var der syv topprioriteter, som var fælles for forskende fysikere og biologer, og som overlappede med fire topprioriteter i Boonstras studie.

Men selvom eksperterne stort set er enige om de største trusler mod havmiljøet i dag, er offentligheden og beslutningstagerne så enige med forskerne?

Det er svært at svare på, skriver Murray Rudd i en e-mail til ScienceNordic.

»Overfiskeri og forurening står højt på både offentlighedens og forskernes liste,« skriver han med henvisning til en europæisk opinionsundersøgelse om trusler mod havmiljøet, der også er den eneste undersøgelse af sin slags, som han kender til.

»Men det er straks mere vanskeligt at spørge beslutningstagerne og deres rådgivere. Det er en større bedrift bare at få fat i deres e-mailadresser,« skriver Murray.

Han tilføjer, at han mistænker beslutningstagernes forskningsprioriteter for at være påvirket af andre faktorer, som eksempelvis deres holdning til forskningens politiske rolle.

Denne artikel er oprindeligt udgivet hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk