Her afslører forskere sensation om gravitationsbølger
De amerikanske LIGO-forskere afslørede på et pressemøde torsdag, at de som de første i verden har detekteret tyngdebølger, også kendt som gravitationsbølger. Fundet kommer til at ændre fysikken.

Siden september 2015 har rygterne, om at amerikanske forskere har fundet tyngdebølger, floreret på Twitter. Tyngdebølger, også kendt som gravitationsbølger, har været forudsagt de seneste 100 år, men er aldrig tidligere blevet detekteret.

I dag er tyngdebølgerne for første gang nogensinde erklæret en realitet. Den sensationelle besked blev offentliggjort på et pressemøde i dag i Washington, som du kan se herover fra 27:14.

LÆS OGSÅ: Fysikerne jubler: Vi har fundet tyngdebølger!

Rygterne har svirret længe

25. september tweetede den amerikanske teoretiske fysiker Lawrence Krauss, at han havde hørt rygter, om at tyngdebølger var detekteret ved LIGO-eksperimentet i USA. 

Og 11. januar fulgte han så op på sit første tweet med endnu et tweet om, at de første rygter var blevet bekræftet af uafhængige kilder. Gravitationsbølger - på engelsk 'gravitational waves' - var måske blevet opdaget, skrev han.

LÆS OGSÅ: Hvad er tyngdebølger?

8. februar fulgte LIGO så selv trop med udmeldingen om, at de ville afholde et pressemøde i dag om en 'statusopdatering' på tyngdebølger.

 photo ff29c0ef-7e7c-4072-b86b-8f5fa662b80b_zpsnvyspjxq.png

Her kan du høre Lawrence Krauss fortælle, hvordan han først opsnappede LIGO-rygtet, som sidenhen er gået amok på de sociale medier - for i dag at kulminere i en bekræftelse fra LIGO selv, samt et nyt studie, som beskriver fundet, i Physical Review Letters.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk