Gen-tab forklarer evolution fra finner til ben
Det har været lidt af en gåde at forstå, hvordan finner blev til ben for mange millioner år siden. En ny opdagelse af ’finne-gener’ hjælper forskerne på vej.

For 365 mio. år siden udviklede finner sig til ben på vores forfædre. Nu har forskere fundet de gener, der er ansvarlige for det store evolutionære skridt.

For 365 mio. år siden udviklede finner sig til ben på vores forfædre. Nu har forskere fundet de gener, der er ansvarlige for det store evolutionære skridt.

Firbenede skabninger kan være opstået, fordi generne for finner simpelthen forsvandt. Det antyder et canadisk studie, der har sammenlignet gener fra blandt andet zebrafisk og mus.

De opdagede en familie af gener, der koder for bestemte proteiner i finner. Generne er til stede i zebrafisk og forskellige forhistoriske fisk, men ikke i dyr, der har tilpasset sig livet på landjorden kaldet tetrapoder.

Det rapporterer naturenews.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature og er udført af forskere fra University of Ottawa i Canada.

Vi kravlede op af vandet for 365 mio. år siden

Fiskelignende skabninger begyndte så småt at få tørre fødder i Devon tidsalderen for omkring 365 mio. år siden, da de med otte-fingrede lemmer trak sig op af lavtliggende vande.

Finner var blevet til lemmer, og i overgangsfasen havde vores tidlige forfædre mistet rækker af stive fibre, kaldet actinotrichia, som afstøtter og guider udviklingen af finner. Det er gener involveret i produktionen af actinotrichia, som forskerne har fundet.

»Det er et meget fint eksempel på, hvordan ændringer i et eller to gener kan være ansvarlige for en kæmpestor evolutionær transition,« siger Axel Meyer, biolog ved University of Konstanz i Tyskland til naturenews.

Det er dog usikkert, om der er en kausal relation mellem tabet af generne og udviklingen af ben. Ifølge forsker er det store spørgsmål, om vi mistede generne, fordi vi mistede finnerne, eller vi mistede finnerne, fordi vi mistede generne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk