Gadetryllekunst forklarer 1.000 år gammelt matematik-problem
Hvordan undgår man at blive henrettet? Eller bare at blive valgt i rundbold? Det afslører svaret på et 1.000 år gammelt matematik-problem, som Videnskab.dk's publikummer fik forklaret med en simpel tryllekunst.

Nogle gange skal svaret på store matematikgåder findes alternative steder. Det gjorde 'gade-matematikeren' Steve Humble fra Newcastle University publikum tydeligt opmærksom på i Videnskab.dk's medietelt på Science in the City-festivalen. (Se ham i videoen i bunden af artiklen.)

Josephus-problemet er et 1.000 år gammelt teoretisk problem, som anvendes i computervidenskab og matematik. Det kan stilles op med følgende eksempel:

En gruppe af mennesker i en rundkreds skal henrettes og udpeges ved at tælle til et bestemt antal og så udpege den person. Det kaldes i matematiksprog et cyklisk mønster, der gentager sig selv.

»En, to, tre, fire – du er den. Op og dingle med dig,« kunne det lyde. Efterhånden svinder rundkredsen ind. 'Problemet' går på at finde den plads, der giver den sidste plads i rundkredsen.

Farligt at være dødsdømt i 700 år

Matematik-problemet blev i øvrigt først løst 700 år efter, at det opstod, da matematikeren Leonard Euler opdagede den modulære aritmetik og satte verden på formler.

Steve Humble, der i England er kendt som Dr. Maths, brugte et mere humant eksempel for at overskueliggøre det matematiske problem. Han omdannede frivillige fra publikum til spillekort og lod dem falde fra efterhånden.

Du kan se, hvordan det ser ud i videoen nederst i denne artikel. Hvis du vil have den fulde forklaring og desuden lære om VM-matematik, kan du se klippet her.

Frem til på torsdag, 26. juni 2014, fortsætter den lærerige underholdning på Videnskab.dk's scene til Science in the City. Alle og enhver er mere end velkomne til at kigge forbi og se på, smage løs af og skovle de hundredvis af videnskabelige tilbud ind, som findes på festivalens mange stande.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk