Forsker: Vi finder liv i rummet om 20 år
Den er god nok. Ifølge forskere fra NASA vil vi inden for 20 år finde beviser på, at vi ikke er alene i universet.

Der er god grund til at tro, at vi finder liv på fremmede planeter inden for 20 år, mener forskere fra NASA. I de seneste par år er der allerede blevet opdaget over 1.700 exoplaneter - planeter, der findes uden for vores eget solsystem. (Foto: Shutterstock)

Der er god grund til at tro, at vi finder liv på fremmede planeter inden for 20 år, mener forskere fra NASA. I de seneste par år er der allerede blevet opdaget over 1.700 exoplaneter - planeter, der findes uden for vores eget solsystem. (Foto: Shutterstock)

I stedet for at tage på den årlige charterferie, så prøv at forestil dig, at du tager på ferie til en nærliggende planet i det ydre rum og møder nye venner.

Det lyder lidt mere eksotisk, ikke?

Og tanken er slet ikke så urealistisk, som man skulle tro. 

Til en paneldebat om liv i universet i NASA’s hovedkvarter i Washington gav NASA-administrator Charles Bolden nemlig stærkt udtryk for, at vi ikke kan være alene i universet, skriver forskning.no.  

NASA-astronom Kevin Hand er enig. 

»I løbet af de næste 20 år vil vi finde ud af, at vi ikke er alene i universet,« fortæller han.

Se hele paneldebatten i videoen i bunden af denne artikel.

Over 1.700 exoplaneter

Og der er god grund til at tro på folkene fra NASA. Inden for de seneste par år har NASA nemlig opdaget over 1.700 exoplaneter – planeter, der findes uden for vores solsystem – mens 5.000 andre stadig skal bekræftes. 

Samtidig findes også milliarder af planeter i vores egen galakse. Det anslår NASA med hjælp fra Kepler-teleskopet. 

Andre teleskoper som Spitzer og Hubble har også sat fart på jagten af nye stjerner og deres planetsystemer.

De hjælper nemlig til med at beregne afstanden mellem planeter og stjerner og afgør, om planeternes temperatur tillader flydende vand - en forudsætning for liv.

Ny forskning fra University of East Anglia i England har netop konkluderet, at have spiller en afgørende rolle for liv på fremmede planeter, skriver Sciencedaily.com.

Snart kan verden ændres for altid

Indtil videre har en planet skilt sig ud, nemlig Kepler 186-f. Den er på størrelse med Jorden, ligger 500 lysår fra os, og så har den sandsynligvis en atmosfære. 

»For fem år siden vidste vi ikke, at 10-20 procent af stjernerne rundt om os har planeter på størrelse med Jorden i den beboelige zone. Det er inden for vores rækkevidde at gøre en opdagelse, der vil ændre verden for altid,« fortæller Matt Mountain fra Space Telescope Science Institute i Baltimore, der også deltog i NASA’s paneldebat.

I løbet af de næste par år er der planer om at opsende tre nye teleskoper: Transiting Exoplanet Surveying Satellite (TESS), James Webb Space Telescope og Wide Field Infrared Survey Telescope. 

De skal hjælpe til i jagten på nye exoplaneter og lede efter vanddamp og kuldioxid i atmosfæren. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk