Forsker: Træets højde bestemmer bladets størrelse
Dansk Harvard-forsker har fundet en sammenhæng mellem træers højde og grænsen for, hvor store eller små deres blade kan blive.

Sammenhængen mellem træ- og bladstørrelse er ifølge det nye studie knyttet til sukkertransport i træet. (Foto: Colourbox)

Sammenhængen mellem træ- og bladstørrelse er ifølge det nye studie knyttet til sukkertransport i træet. (Foto: Colourbox)

 

Blade vokser ikke i det uendelige. På et tidspunkt rammer de en given størrelse og holder derefter op med at vokse.

Hidtil har forskere ikke vidst hvorfor.

Nu har en dansk forsker fra Harvard studeret data for 2.000 forskellige træarter og fundet ud af, hvad der sætter grænsen for, hvor store blade kan blive.

Det viser sig, at træets højde er den afgørende faktor.

»Vi har studeret 2.000 forskellige træ-typer og fundet en sammenhæng mellem træernes højde, og hvor store eller små deres blade maksimalt kan være. Eksempelvis kan et 10 meter højt træ have blade, der er mellem én millimeter og én meter i længde. Et 100 meter højt træ kan kun have blade, der er mellem 10 og 20 centimeter i længde,« fortæller postdoc ved Harvard University og biofysiker Kaare Hartvig Jensen.

Opdagelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Physical Review Letters.

Fysikken sætter grænsen for bladstørrelse

Sammenhængen mellem træ- og bladstørrelse er ifølge det nye studie knyttet til sukkertransport i træet.

Alt sukker bliver produceret i træets blade og skal herefter pumpes ned til stammen og rødderne, der hver især forbruger omkring en tredjedel af træets samlede sukkerproduktion.

Når træet skal pumpe sukker gennem bladene og stammen, træder nogle fysiske faktorer i spil.

»I træers sukkerkredsløb eksisterer to modstande - én i stammen og én i bladet. Stammens modstand er ligefrem proportional med højden, mens bladets modstand er omvendt proportional med bladets længde,« fortæller Kaare Hartvig Jensen. 

I sin enkelthed betyder det, at jo højere træet er, des mere kraft skal der til for at få sukkeret rundt i træet, og jo mere kræves der af bladene. For bladet gælder det derimod, at jo længere bladet er, des mindre bliver modstanden, og des hurtigere kan det pumpe sukkeret ind i stammen.

Højere træer har mindre spænd i bladstørrelse

De fysiske faktorer kunne Kaare Hartvig Jensen bruge til at lave en enkelt fysisk model over grænserne for bladstørrelse ved en given træstørrelse.

De højeste træer med ’rigtige’ blade er eukalyptus-træerne. De kan op til mellem 100 og 110 meter høje med blade på mellem 10 og 30 centimer. (Foto: Colourbox)

For træer på eksempelvis 100 meter gælder det således, at det ikke giver mening for træet at producere blade, der er mere end 20 centimeter lange.

Længere blade vil ikke kunne øge hastigheden af sukkertransporten, da det høje træs modstand i stammen sætter grænsen for, hvor hurtig transporten kan foregå.

Et træ på 10 meter har meget mindre modstand i stammen, og derfor kan de sagtens gøre brug af blade, der er op til én meter lange med den dertilhørende høje transporthastighed.

Så små kan blade blive

I den anden ende af størrelsesspektret gælder de samme fysiske omstændigheder.
Her skal bladstørrelsen være stor nok til, at styrken i dets pumpemekanisme overhovedet gør en forskel i forhold til stammens modstand.

Hvis bladet er for lille, kommer sukkeret simpelthen ikke hurtigt nok rundt i træet.

»Derfor vil man se, at høje træer på 100 meter har en nedre grænse for bladstørrelse på 10 centimeter, mens træer på 10 meter med mindre modstand i stammen kan nøjes med blade på omkring én millimeter,« fortæller Kaare Hartvig Jensen.

Fysiske faktorer bestemmer også træers maksimale højde

Det skarpe øje vil fange, at bladenes maksimale og minimale grænser rykker mod hinanden, jo højere træer bliver.

Netop dette forhold kan meget vel være årsagen til, at træer ikke kan blive højere end en given højde.

Ved præcis 106 meter forudsiger Kaare Hartvig Jensens formel, at den minimale og maksimale størrelse for bladstørrelse skiller.

Ved denne højde er stammens modstand så stor, at bladene som minimum skal være større end de maksimalt må være, hvilket naturligvis ikke giver mening.

Tager man et kig ud i naturen, vil man da også finde, at de højeste træer med ’rigtige’ blade er eukalyptus-træerne. De kan op til mellem 100 og 110 meter høje med blade på mellem 10 og 30 centimer.    

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk