Følg Danmarks kamp om retten til Nordpolen
Fra Nordpolen rapporterer geologi-studerende Sofie Vej Ugelvig om den mission, der skal sikre rigsfællesskabet retten til havet ud for Grønland.

I øjeblikket sejler isbryderen Oden rundt i havet omkring Nordøstgrønland. På Videnskab.dk kan du læse, hvad forskerne ombord oplever. (Foto: Colourbox)

I øjeblikket sejler isbryderen Oden rundt i havet omkring Nordøstgrønland. På Videnskab.dk kan du læse, hvad forskerne ombord oplever. (Foto: Colourbox)

Til daglig læser hun geologi på tredje år på Aarhus Universitet. Men i øjeblikket sejler Sofie Vej Ugelvig rundt i det iskolde hav omkring Nordgrønland.

Sammen med resten af forskerbesætningen på isbryderen Oden skal hun som studentermedhjælp undersøge, om havbunden nord for Grønland hænger sammen med den store ø. For er det tilfældet, kan Rigsfællesskabet gøre krav på de mineral- og olierige havområder.

Under det seks uger lange eventyr skriver Sofie Vej Ugelvig artikler om LOMROG III-ekspeditionens opdagelser her på Videnskab.dk.

Én artikel kommer til at handle om de resultater, der skal vise, om Rigsfællesskabets landområder fortsætter under vandet som en såkaldt kontinentalsokkel. De andre handler om nogle af de mindre forskningsprojekter, der også bliver indsamlet data til om bord på Oden.

Danmark, Grønland og Færøerne har stadig to år til at samle gode argumenter for, at Rigsfællesskabet kan gøre krav på Nordpolen. Derefter skal resultaterne fremlægges i FN, hvor de bliver vurderet over for lignende undersøgelser foretaget af Rusland og Canada.

Læs Sofies første artikel: Hvad laver de danske forskere på Nordpolen?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.