Følg Danmarks kamp om retten til Nordpolen
Fra Nordpolen rapporterer geologi-studerende Sofie Vej Ugelvig om den mission, der skal sikre rigsfællesskabet retten til havet ud for Grønland.

I øjeblikket sejler isbryderen Oden rundt i havet omkring Nordøstgrønland. På Videnskab.dk kan du læse, hvad forskerne ombord oplever. (Foto: Colourbox)

I øjeblikket sejler isbryderen Oden rundt i havet omkring Nordøstgrønland. På Videnskab.dk kan du læse, hvad forskerne ombord oplever. (Foto: Colourbox)

Til daglig læser hun geologi på tredje år på Aarhus Universitet. Men i øjeblikket sejler Sofie Vej Ugelvig rundt i det iskolde hav omkring Nordgrønland.

Sammen med resten af forskerbesætningen på isbryderen Oden skal hun som studentermedhjælp undersøge, om havbunden nord for Grønland hænger sammen med den store ø. For er det tilfældet, kan Rigsfællesskabet gøre krav på de mineral- og olierige havområder.

Under det seks uger lange eventyr skriver Sofie Vej Ugelvig artikler om LOMROG III-ekspeditionens opdagelser her på Videnskab.dk.

Én artikel kommer til at handle om de resultater, der skal vise, om Rigsfællesskabets landområder fortsætter under vandet som en såkaldt kontinentalsokkel. De andre handler om nogle af de mindre forskningsprojekter, der også bliver indsamlet data til om bord på Oden.

Danmark, Grønland og Færøerne har stadig to år til at samle gode argumenter for, at Rigsfællesskabet kan gøre krav på Nordpolen. Derefter skal resultaterne fremlægges i FN, hvor de bliver vurderet over for lignende undersøgelser foretaget af Rusland og Canada.

Læs Sofies første artikel: Hvad laver de danske forskere på Nordpolen?

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk