Fem jordlignende exoplaneter fundet om samme stjerne
Kepler har fundet intet mindre end fem nye jordlignende exoplaneter kredsende omkring den samme stjerne. Stjernen Kepler-444 er 11,2 milliarder år gammel, og planetsystemet er dermed Mælkevejens hidtil ældste.

Her ses en illustration af Kepler-444 med de fem gamle exoplaneter. Den nye opdagelse viser, at små planeter selv blev dannet i det tidlige univers. (Kilde: Tiago Campante/Peter Devine)

Her ses en illustration af Kepler-444 med de fem gamle exoplaneter. Den nye opdagelse viser, at små planeter selv blev dannet i det tidlige univers. (Kilde: Tiago Campante/Peter Devine)

Kepler-rumteleskopet blev opsendt 7. marts 2009 og sendte data ned til Jorden indtil 2013, da to stabiliseringshjul på teleskopet gik i stykker.

I den periode nåede Kepler dog at indsamle så meget data, at forskere stadigvæk arbejder med analysearbejdet.

I den data har astronomer fundet en stjerne, Kepler-444, der er 11,2 milliarder år gammel, og omkring den kredser minimum 5 planeter, der alle har størrelser mindre end Jordens.

En ny mission er blevet sat igang

Stjernen Kepler-444 er 25 procent mindre end vores Sol og ligge 117 lysår fra Jorden.

Alle fem planeter har størrelser, der ligger mellem Merkur og Venus', de ligger alle meget tæt på stjernen og deres omløbstid er mindre end 10 dage.

Temperaturerne på planeterne er derfor så høje, at der ikke er mulighed for, at liv kan eksistere her.

Til gengæld viser den nye opdagelse, at de små planeter på størrelse med Jorden blev dannet, forholdsvis kort tid efter at universet blev skabt, nemlig for 13,8 milliarder år siden.

Det betyder, at der har været små planeter i en større del af universets historie end førhen troet, og det betyder, at liv kan have haft længere tid til at udvikle sig i universet.

Selvom Keplesr stabiliseringshjul ikke længere virker, er der andre anvendelsesmuligheder for teleskopet. Derfor er en ny mission K2 blevet sat i gang, og astronomer ser frem til at få fingre i de nye data.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk