Dine Roskilde-rester bliver til biogas
Når du i fremtiden køber mad i Odeon-området på Roskilde Festival, er den måske varmet op af gas fra madrester.

De tre piger bag projektet ved biogasreaktoren. Fra venstre er det Ana Lukic, Fatima Razzaq og Natasja Marie Nystrup, siddende på cykel-blenderen. (Foto: Jeppe Wojcik)

De tre piger bag projektet ved biogasreaktoren. Fra venstre er det Ana Lukic, Fatima Razzaq og Natasja Marie Nystrup, siddende på cykel-blenderen. (Foto: Jeppe Wojcik)

I mellem fadøllene og fællessangene er der rig mulighed for at få stillet sulten på Roskilde Festival: Stegt flæsk, pizza, sushi eller mexicansk – udvalget er bredt, og der er næsten noget for enhver smag.

Cirka tre millioner måltider bliver der solgt under festivalen. Så meget mad kræver dels en masse energi at lave. Dels bliver der produceret 13 tons madaffald hvert år på Roskilde Festival .

Men en gruppe bioteknologi-studerende fra DTU har lavet et projekt, der skal være med til at løse begge problemer. De leder et projekt, som kan omdanne madrester til biogas - biogas, der kan bruges til at lave mad igen.

Odeon-området er bæredygtigt

I området omkring Odeon-scenen på Roskilde Festival ligger det altoverskyggende fokus på bæredygtighed, økologi og grønne løsninger.

Det er blandt andet her, studerende fra DTU har deres såkaldte 'Sustainable Lab', hvor de afprøver bæredygtige og grønne løsninger.

Det er også her, de tre bioteknologistuderende piger, Natasja Marie Nystrup, Ana Lukic og Fatima Razzaq, har deres biogasreaktor stående, som de har lånt fra DTU Kemiteknik.

Reaktoren er en stor, sort kasse med en sluse på toppen, hvor man kan hælde madrester ned uden at lukke luft ned i tanken.

»Men først skal madaffaldet findeles, så processen med at nedbryde det går hurtigere. Det gør vi på vores grønne cykel, som i stedet for at køre fremad driver en blender, der hakker maden i stumper og stykker,« siger Fatima Razzaq.

Den sorte biogasreaktor kan nå at nedbryde op til 500 liter madaffald under festivalen. Man tilsætter lidt af gangen, så bakterierne ikke får et chok af for meget at arbejde, for i så fald bliver affaldet ikke nedbrudt, forklarer Natasja Marie Nystrup.

Sådan bliver mad til biogas

Når madaffaldet har været en tur gennem cykelblenderen, ryger det via slusen ned i den én kubikmeter store biogasreaktor.

Her dumper det ned i 250 liter tyk, mørk væske, der kaldes Inoculom. Det er i bund og grund et fancy ord for gylle. Gyllen indeholder mikrobielle bakterier, der nedbryder maden, forklarer Ana Lukic.

Nedbrydningen af maden er en såkaldt anaerob proces, det vil sige en proces, der foregår uden ilt i følgende tre trin:

  • Hydrolyse: Forskellige specialiserede bakterier i gyllen udskiller en række specifikke enzymer, der starter nedbrydningen af proteiner, simple sukkerstoffer og stivelse i madaffaldet.
  • Syredannelse: En bakteriel proces, der nedbryder sukkermonomererne (glukose, xylose, aminosyrer) og af de langkædede fedtsyrer (Long Chain Fatty Acids) til eddikesyre (CH3COOH).
  • Metanogenese: Metanobakterier nedbryder eddikesyren (CH3COOH) til metan (CH4), som ligeledes produceres ud fra kuldioxid (CO2) og brint (H2).

Biproduktet inde i reaktoren kan bruges på marker og er mere ernæringsrig end gylle, fordi det optager nogle af affaldets næringsstoffer.

Fra mad til biogas til mad igen

Når biogassen er produceret, bliver det ført gennem en vandlås med indikatorvæske, som fortæller, om gassen indeholder ilt. Derefter ryger det igennem en kolbe med natriumhydroxid (NaOH), som fjerner uønsket CO2 i gassen.

Vupti! Så er biogassen klar til at blive brændt af og kan bruges til at opvarme mad og vand ved boderne omkring Odeon.

»Biogas består af omkring 70 procent metan (CH4) og 30 procent kuldioxid (CO2). Procentsammensætningen afhænger af, hvilket affald man nedbryder,« forklarer Fatima Razzaq.

Man kan lave biogas af alt organisk affald, men nogle madrester fungerer bedre end andre. For eksempel danner grøntsager ikke så meget biogas, mens pasta, kød og friturestegt mad danner mere.

Derudover opnår man det bedste resultat, hvis maden er sorteret, forklarer Fatima Razzaq. Heldigvis gør Roskilde Festival en dyd ud af at sortere affaldet mest muligt.

Biogasreaktor kan også bruge i flygtningelejre

Biogasreaktoren er stadig kun et projekt, da produktionen af biogas stadig er for lille til at kunne udfylde en madbods behov.

Men næste år er det måske muligt at afsætte gassen direkte til en madbod. Det er nemlig en relativt simpel proces, der ligger bag omdannelsen af mad til gas, og reaktoren er let at transportere.

De tre bioteknologistuderende bag projektet mener derfor, at biogasreaktoren har et stort potentiale ved midlertidige bosættelser som festivaler eller sågar i flygtningelejre.

»De 13 tons madaffald, der hvert år produceres på Roskilde Festival, kan alene producere omkring 2.340 m3 biogas, hvilket svarer til 14.300 kWh eller fire husstandes årlige elforbrug,« siger Natasja Marie Nystrup.

Derfor løser biogasreaktoren to af Roskilde Festivals problemer: Den nedbringer energiforbruget på en miljørigtig måde, samtidig med at den formindsker bjerget af madaffald.

DTU klemmer energi ud af frituren

Biogasprojektet er ikke det eneste, der udnytter de enorme mængder madaffald, Roskilde Festival producerer. Et andet projekt udnytter brugt fritureolie, som ellers bare skal destrueres, i en generator, som fodrer DTU's Sustainable Lab med strøm.

»Selve maskinen består af en ganske almindelig dieselmotor, en brændstoftank og en generator. Vi har så justeret motoren, så den kan køre på planteolie, og monteret en ekstra tank og et filter, der opfanger partikler ned til en tusindedel millimeter. Og så er vi kørende,« fortæller Charlie Haagendrup, maskiningeniør fra DTU.

Ifølge maskinmesterstuderende Anders Sigersen, der også er med i projektet, leverer den brugte fritureolie 5 kilowatt og dermed tilstrækkelig strøm til, at den kunne trække:

  • To elkogere, der kører konstant
  • eller 100 køleskabe
  • eller 1000 iPhones.

Frituregeneratoren sluger 1,7 liter fritureolie i timen ved fuld belastning.

At genbruge fritureolien er en CO2-neutral løsning, der er helt fri for svovl og dermed langt renere end almindelig udstødningsgas.

Roskilde Festivals boder producerer adskillige tusinder liter fritureolie, og ifølge DTU-ingeniørerne kunne en bare noget større udgave af generatoren uden problemer drive hele Odeon-scenens musik- og lysanlæg. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk