Billeder fra Roald Amundsens dagligdag på Sydpolen
Fascinerende fotografier fortæller om det barske, men smukke liv for nordmanden Roald Amundsens 100 år gammel ekspedition til Sydpolen.

For hundrede år siden - 14. december 1911 - nåede den norske polarforsker og eventyrer Roald Amundsen (1872-1928) Sydpolen som det første menneske.

Det skete i et kapløb med tiden. En britisk ekspedition, ledet af Robert Scott, var på samme opgave og åndede konstant Amundsen i nakken. Men Roald Amundsen kom først frem.

Rejsen over isen foregik fra hans skib 'Fram', der lå til anker ved Sydpolens iskant. Undervejs tog ekspeditionens medlemmer fotografier med et kamera. Derfor har vi i dag et spændende indblik i den fascinerende ekspeditions fantastiske rejse over isen.

Du kan se de historiske fotografier i billedgalleriet herover.

De fleste af fotografierne stammer fra det nordamerikanske NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration, der overvåger udviklingen i havet og atmosfæren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk