Bier uden højre antenne kan ikke skelne ven fra fjende
Honningbier bruger primært deres højre antenne til at afgøre, om en anden bi er ven eller fjende. Det vidner om, at asymmetrien i deres hjerner fungerer mere som menneskehjernen end tidligere antaget.

Det ville nok vække en del opsigt, hvis du hilste på alle dine venner på samme måde, som honningbier gør det. Ifølge sciencenews.org minder honningbiers hilsen til hinanden om en god gammeldags tungeslasker. 

Honningbier fra samme koloni bruger deres tunge til at undersøge hinandens kropsvæsker, når de genkender hinanden.

Hvis en anden bi bliver identificeret som en fjende fra en anden koloni, er det dog en noget mere aggressiv attitude, de lægger for dagen.

De to antenner tjener forskellige formål

For at afgøre, om en bi skal have tungen eller kampuniformen frem, bruger bierne deres højre antenne. Det viser resultaterne af et nyt studie, der netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

På forhånd vidste forskerne, at biernes to antenner opfanger forskellige sanseindtryk, men det nye studie viser, at det asymmetriske forhold mellem de to antenner bestemmer, hvordan bier opfører sig i sociale situationer.

Biernes antenner er dækket med små fimrehår, der er spækket med neuroner, der kan opfange sanseindtryk og sende dem videre til hjernen. Den højre antenne har flere sensorer, der sørger for lugteindtryk og er derfor afgørende for kommunikationen mellem bier.

Bier uden højre antenne er mere tilbageholdende

I studiet, der er udført af Giorgio Vallortigara fra University of Trento i Italien, klippede forskerne enten den højre eller venstre antenne af bierne og satte dem sammen i petriskåle.

Her viste det sig altså, at de bier, der stadig havde deres højre antenne, hilste meget kærligt på bier fra deres egen bikube.

Fremmede ’højre antenne’-bier var samtidig aggressive over for hinanden, når de blev sat sammen.

Dem der kun havde deres venstre antenne, var mere tilbageholdende med den overvældende venlige gestus – og tilmed kunne vise tegn på fjendtlighed, selvom de kom fra den samme kube. De bier var også mindre aggressive, når der blev sat bier fra to forskellige bikuber sammen. 

Mennesker og biers hjerner minder om hinanden

Julie Mustard, honningbi-fysiolog ved Arizona State Univeristy, som ikke selv deltog i studiet, forklarer ifølge sciencenews.org, at studiet er med til at besvare et større videnskabeligt spørgsmål om, hvorfor vores hjerner er asymmetriske.

Giorgio Vallortigara fortæller da også, at biernes højre og venstre hjernehalvdel fungerer forskelligt, og minder mere om menneskets hjerne end antaget.

Spørgsmålet er så, om der er en fælles genetisk opskrift, der skaber den asymmetriske hjerne på tværs af arter?


Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Det sker