Auberginefarvet tomat kan forebygge kræft
Forskere har udviklet en ny auberginefarvet tomat, som angiveligt kan forebygge kræft. Tomaten har i hvert fald forlænget livet for kræftramte mus.

De lilla tomter har fået indsat gener fra blomsten løvemund (Antirrhinum majus), der har et højt indhold af antioxidanten anthocyanin.

De lilla tomter har fået indsat gener fra blomsten løvemund (Antirrhinum majus), der har et højt indhold af antioxidanten anthocyanin.

En genmodificeret auberginefarvet tomat kan måske hjælpe patienter med kræft.

Et internationalt forskningssamarbejde under ledelse af professor Cathie Martin fra det britiske John Innes Centre har ført til udvikling af tomatplanter, der virker forebyggende mod kræft hos mus.

Forskerne har skabt de auberginefarvede tomater ved at indsætte gener fra blomsten løvemund (Antirrhinum majus), der har et højt indhold af antioxidanten anthocyanin. Antocyaniner er naturligt forekommende farvestoffer, der findes i høj koncentration i blandt andet blåbær, solbær, brombær og blå vindruer. Og de beskytter angiveligt mod visse typer af kræft.

Kræftramte mus lever længere

Forskerne har foretaget forsøg på kræftramte mus for at teste, om de auberginefarvede tomater fremmer sundheden. Og deres resultater, der er offentliggjort i tidsskriftet 'Nature Biotechnology', er klare. De genmodificerede tomater virker.

De mus som fik auberginefarvede tomater i deres kost levede meget længere end de mus, som fik almindelige røde tomater i foderet eller standardfoder uden tomat.

Ud over kræft beskytter anthocyaniner angiveligt også mod hjerte-karsygdomme og nogle aldersbetingede sygdomme. Det er desuden påvist, at anthocyaniner kan forebygge diabetes og fedme.

Høj koncentration i kosten nødvendig

Anthocyaniners sundhedsfremmende effekt sættes tit i forbindelse med deres funktion som antioxidanter. Men nyere forskning tyder på, at en del af effekten skyldes deres evne til at påvirke signalveje i pattedyr.

Uanset, hvordan anthocyaninerne virker, afhænger effekten af, at der er en høj koncentration af dem i kosten. Der forskes såvel i Danmark som i udlandet intenst i at øge indholdet af anthocyaniner og andre sundhedsfremmende naturstoffer i forskellige planter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk