Astronomer finder tempereret exoplanet
Astronomer har lavet de hidtil mest detaljerede undersøgelser af en såkaldt tempereret exoplanet, hvor temperaturerne ikke er alt for ekstreme.

Illustrationen her viser, hvordan COROT-9b formørker sin stjerne. (Illustration: ESO/L. Calçada)

Illustrationen her viser, hvordan COROT-9b formørker sin stjerne. (Illustration: ESO/L. Calçada)

 

Til dato har astronomer fundet 428 planeter, der kredser om andre stjerner end Solen - såkaldte exoplaneter.

En af disse exoplaneter er COROT-9b, der kredser om en sollignenede stjerne, som ligger ca. 1.500 lysår fra Jorden i retning mod stjernebilledet Serpens (Slangen).

Ved hjælp af både rum- og jordbaserede observationer har en international gruppe af forskere fundet ud af, at COROT-9b har samme diameter som Solsystemets største planet, Jupiter, men er en smule lettere (ca. 80% af Jupiters masse).

Astronomerne vurderer, at temperaturen på COROT-9b ligger mellem minus 20 og plus 160 grader celsius med forholdsvis små variationer mellem dag og nat.

Planeten er en gaskæmpe

Planeten hører dermed til gruppen af såkaldte tempererede gaskæmper, der har temperaturer, som i princippet muliggør eksistensen af flydende vand. COROT-9b er den første af disse tempererede gaskæmper, der er blevet studeret i så stor detalje.

COROT-9b er blevet opdaget med målinger fra den europæiske COROT-satellit, der finder exoplaneter ved at lave meget nøjagtige målinger af stjerners lysstyrke.

Fakta

 

VIDSTE DU

Navnet COROT-9b skyldes, at den er fundet af COROT-satellitten, der siden 2006 har observeret stjerner og planeter.

 

Hvis en stjernes lysstyrke med jævne mellemrum falder en smule, er det et tegn på, at en exoplanet i kredsløb om stjernen passerer ind mellem os og stjernen og skaber en miniformørkelse.

Faldet i lysstyrke afhænger af exoplanetens størrelse, således at COROT både kan finde exoplaneter og bestemme deres størrelse. Det er netop på denne måde, at diameteren af COROT-9b er blevet målt.

Ultra-præcis planetjæger

For at finde ud af, hvor tung COROT-9b er, har astronomerne lavet omfattende målinger med det ultra-præcise HARPS-instrument, der er monteret på det Europæiske Syd Observatoriums 3,6 meter teleskop i Chile.

HARPS finder exoplaneter, ved at registrere den svage rokkebevægelse stjernerne foretager, fordi planeternes tyngdekraft trækker i dem.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk