Vild rekonstruktion: Denne mand levede for 700 år siden
cambridge mand for 700 år siden middelalder 13. århundrede rekonstruktion

Det er denne mand, som forskere fra University of Cambridge har rekonstrueret. Han levede i det 13. århundrede. (Foto: Dr. Chris Rynn, University of Dundee)

Det er denne mand, som forskere fra University of Cambridge har rekonstrueret. Han levede i det 13. århundrede. (Foto: Dr. Chris Rynn, University of Dundee)

Kilde: 
22 marts 2017

Når du ser på manden på billedet over denne artikel, ser du på en mand, der levede for 700 år siden. Billedet er nemlig en rekonstruktion lavet ud fra et skelet, skriver University of Cambridge

Forskere fra universitetet har ved hjælp af mandens tænder og knogler kunnet kortlægge store dele af mandens livshistorie og altså også rekonstruere hans ansigt. 

Manden, som forskerne kalder Context 958, er bare ét af cirka 400 skeletter, der fra 2012 til 2014 blev gravet ud af en af Englands største hospitalsgravpladser fra middelalderen. 

skelet cambridge rekonstruktion

Dr. Sarah Inskip undersøger mandens kranium. Man kan blandt andet se på bagsiden af hovedet, at han har fået et slag med en stump genstand, men det er helet før hans død, så det er ikke dødsårsagen. (Foto: Laure Bonner)

»Context 958 var sandsynligvis beboer på St. John Hospital, som var en godgørende institution, der gav mad og husly til cirka et dusin udsatte lokale. Nogle af dem sikkert syge, nogle sikkert gamle eller fattige, som ikke kunne bo alene,« siger John Robb, der er professor på University of Cambridges afdeling for arkæologi ifølge University of Cambridge. 

Men forskerne har kunnet spore meget mere end bare mandens sidste levested i hans knogler og tænder. 

For eksempel kan de se, at han var over 40 år gammel, da han døde, og at han havde et hårdt, fysisk krævende arbejde, der har slidt på hans knogler. Hans tænders emalje stoppede med at vokse to gange i løbet af hans barndom, hvilket tyder på, at han har været syg eller har sultet. 

Desuden kan de se, at hans kost har været usædvanligt rig på kød og fisk for sin tid og for mandens status, og forskerne tænker derfor, at hans job kan have givet ham adgang til 'finere' mad. 

context 958 begravet skelet død mand 700 år gammel rekonstruktion

Manden blev fundet begravet med hovedet nedad, hvilket ikke var normal skik i middelalderen. (Foto: C. Cessford)

Opdagelsen er en del af universitetets projekt 'after the plague', som undersøger almindelige, fattige menneskers liv i perioden fra det 13. til 15. århundrede i England med udgangspunkt i den store gravplads i Cambridge.

De fleste hidtidige optegnelser fra perioden er nemlig over velstående personer, mens man ved mindre om den fattigste del af befolkningen. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.