Stillehavsfolk kan have sejlet som Kon-Tiki
Nye gentest viser op til flere spor efter amerikanske indianere på Påskeøen.

Kon-Tiki sejlede af sted fra Peru i april 1947. 101 dage og knap 7000 kilometer senere ankom tømmerflåden til øen Raroia i Fransk Polynesien. (Foto: NASA)

Kon-Tiki sejlede af sted fra Peru i april 1947. 101 dage og knap 7000 kilometer senere ankom tømmerflåden til øen Raroia i Fransk Polynesien. (Foto: NASA)

Thor Heyerdahls tømmerflådefærd fra Peru til Polynesien var ikke bare et personligt eventyr.

Heyerdahl ville vise, at amerikanske indianere kunne have sejlet ud til øerne og befolket dem ved hjælp af tømmerflåder af balsatræ.

Han lancerede senere lignende teorier for Påskeøen, en vindblæst, ensom stillehavsø, som ligger sydøst for Polynesien, noget tættere på det amerikanske fastland.

Nye gentest underbygger nu tidligere studier: Der har været kontakt mellem Sydamerika og Påskeøen, sandsynligvis før europæerne kom.

Men amerikanske indianere var dog formentlig ikke de første på Påskeøen, som Thor Heyerdahl ellers hævdede i sin bog Aku-Aku fra 1958. Andre gentest har nemlig vist, at de første beboere på Påskeøen stammer fra Sydøstasien.

»Thor Heyerdahls teori om, at de første, der nåede Påskeøen, var amerikanske indianere, er sandsynligvis forkert,« siger Erik Thorsby.

Han er professor i immunologi ved Universitetet i Oslo og fremlagde resultaterne af nye gentest ved et foredrag hos Royal Society i London for nylig.

»Heyerdahl havde dog ret i noget,« siger Thorsby.

»I vores undersøgelser fandt vi for første gang tidlige genetiske spor efter amerikanske indianere på Påskeøen. Og de kom sandsynligvis dertil, før europæerne opdagede øen i 1722,« siger han.

Kan spores tilbage før slavehandel

Thorsby og hans kolleger lavede de første gentest fra blodprøver, taget i 1971.

De fleste af blodprøverne var fra en storfamilie, som kunne spores tilbage i fire generationer. Nogle af dem havde gener, som ellers kun er fundet blandt amerikanske indianere.

»Vi mener, at de amerikanske gener kan spores tilbage til familiens stamfaders anden kone,« siger Thorsby.

Hun var født i 1846, inden den peruvianske slavehandel i Polynesien, som førte flere amerikanske indianere til blandt andet Påskeøen.

Har formodentlig været der endnu tidligere

Erik Thorsby mener også, at det er sandsynligt, at de amerikanske gener er kommet endnu tidligere til Påskeøen, måske før europæerne opdagede øen i 1722.

Han har således blandt andet påvist en såkaldt overkrydsning af dele af generne hos visse af de undersøgte personer. Dele af arvemateriale af polynesisk afstamning er blandet med arvemateriale fra Amerika.

»Sådanne overkrydsninger er meget sjældne. Det betyder, at jo længere vi går tilbage i tiden, jo større er sandsynligheden for, at de sker,« siger Thorsby.

Han og kollgerne har analyseret dele af arvematerialet i det, der kaldes Human Leukocyte Antigen (HLA). Disse gener koder for vigtige dele af kroppens forsvarssystem.

Kort fortalt laver de proteiner, som hjælper kroppen med at skelne mellem egne celler og fremmede celler, for eksempel sygdomsfremkaldende bakterier.

»Fordelen ved at studere HLA-gener i antropologiske undersøgelser er, at de nedarves fra begge forældre og samles,« siger Thorsby.

Denne samling af HLA-gener bliver dermed en unik kode, som kan identificere slægtskab mellem befolkningsgrupper.

Flere med amerikanske aner

De nyeste gentest, som Thorsby lavede i 2008, påviste også gener fra amerikanske indianere. Men denne gang var de frivillige deltagere ikke i familie med hinanden.

»Derfor kan vi ikke føre slægtslinjen længere tilbage. Til gengæld har vi fået yderligere tegn på, at gener fra det amerikanske fastland ikke kun findes i en familie,« siger Erik Thorsby.

Hvordan generne kom til Påskeøen, kan han ikke sige med sikkerhed. Indbyggerne på øen kan have sejlet med kanoer og taget amerikanske indianere med sig tilbage.

»Der er mange tegn på, at polynesere sejlede til Sydamerika før, Columbus kom dertil. Måske endda så tidligt som 1200-tallet,« siger Thorsby.

Der er stadig også den mulighed, at amerikanske indianere selv har taget turen vestpå, ligesom Heyerdahl mente.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk