Stå senere op og undgå trafikuheld
Teenagere, der får lov til at sove længe, kommer mindre til skade i trafikken, viser ny amerikansk forskning. Dansk søvnlæge tvivler og råder i stedet de unge til at gå tidligere i seng.

Ungdomssløvsind og -træthed kan føre til trafikulykker, mener amerikanske forskere. De anbefaler, at de unge får lov til at møde senere i skole. (Foto: Colourbox )

Ungdomssløvsind og -træthed kan føre til trafikulykker, mener amerikanske forskere. De anbefaler, at de unge får lov til at møde senere i skole. (Foto: Colourbox )

Start skoledagen senere, og undgå trafikuheld. Denne markante udmelding kommer fra en gruppe amerikanske forskere, efter at de har analyseret ulykkesstatistikkerne blandt teenagere.

Deres konklusion er klar: Det er slet ikke nogen god idé at være en slave af vækkeuret og pligtskyldigst stå op, når det kimer. Det er ganske enkelt bedre for trafiksikkerheden, hvis teenagere får lov til at sove lidt længere. Siden 1998 er skolerne startet en time senere i et skoledistrikt i den amerikanske delstat Kentucky. Allerede efter to år kunne forskerne, der fulgte forsøget, se, at eleverne rapporterede, at de fik mere søvn end deres jævnaldrende fra andre amter, der stadig skulle møde hhv. kl. 7.30 og 8.00 om morgenen.

Den mest markante opdagelse var, at der var sket i fald på 16,5 procent i trafikulykker, hvor en teenager førte bilen, i modsætning til resten af staten, hvor der var sket en stigning i ulykkesstatistikken for teeanagere med 7,8 procent.

Var mindre utidige

Undersøgelsen kunne desuden vise, at i løbet af de to første år steg antallet af elever, som fik mindst ni timers søvn fra 36 til 50 procent. Samtidig havde teenagerene ikke brug for at indhente den forsømte søvn i weekenden i samme grad, som teenagere i andre amter.

Eleverne rapporterede desuden, at de ikke følte sig så utidige, når de fik lov til at møde klokken 9 om morgenen.

Undersøgelsens resultater modtages med kyshånd af foreningen B-samfundet, der arbejder for et samfund, der tager hensyn til B-mennesker.

»De bekræfter jo blot endnu en gang, at nutidens samfund stadig er indrettet efter dengang, vi skulle op sammen med koen,« siger formanden for B-samfundet, Camilla Kring.

Svært at overføre til danske forhold

Fakta

VIDSTE DU

Hvis du har svært ved at komme op i skole om morgenen, så kan du tage den specielle B-linje på HF-centeret Efterslægten i København. Her starter du først hen ad formiddagen.

Men begejstringen for undersøgelsen deles ikke af Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin. Han mener ikke, at den umiddelbart kan overføres til danske forhold, og stiller spørgsmålstegn ved metoden bag undersøgelsen: »Undersøgelsen bygger på hypotesen om, at hvis man møder senere i skole, så vil der ikke være så stor hyppighed af trafikulykker blandt de unge. Men hele baggrundsanalysen mangler. Der kan være mange andre årsager til faldet i trafikulykker,« siger Poul Jennum.

Han mener for eksempel ikke, at det fremstår klart, om de unge kører på andre tidspunkter af dagen, hvor der er mindre risici for uheld.

»Konklusionen fra forskernes side er, at faldet i trafikulykker er et direkte resultat af, at eleverne er mere udhvilede og derfor mere årvågne, når de kører i skole. Men det er vanskeligt at anvende resultater af denne slags til generelle anbefalinger vedrørende mødetider. Jeg er faktisk forbavset over, at artiklen er blevet offentliggjort i et så indflydelsesrigt tidsskrift,« siger den danske overlæge.

Et bedre råd: gå tidligere i seng

Der er desuden flere forbehold, som skal tages med, når vi fortolker på resultaterne fra den amerikanske undersøgelse, mener Poul Jennum.

Han peger blandt andet på, at danske teenagere ikke får kørekort som 16-årige. Det er også de færreste teenagere, der har kørekort, som kører rundt i egen bil, ligesom det hører til sjældenhederne, at uddannelsesstederne i Danmark starter allerede klokken syv eller halv otte om morgenen.

»Jeg mener derfor ikke, det er sikkert, at man ville få den samme gavn af at starte skolen en time senere, forudsat at undersøgelsens konklusioner holder stik,« siger Poul Jennum.

»Man skal også huske på, at der er mange distraktioner, som holder de unge længe oppe om aftenen: sms'er, telefonsamtaler, on-line spil etc. Det er dog glædeligt, at denne undersøgelse retter opmærksomheden mod, hvor vigtig søvn er, for at vi kan fungere optimalt. For desværre er det ofte søvnen, der ofres, for at vi kan nå alt det, vi gerne vil,« siger Poul Jennum.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.