Skjult støtte til Ukraine? Russiske kosmonauter var iklædt blå og gule dragter

Støtte til Ukraine eller ej? (Video: Guardian News, youtube)

Støtte til Ukraine eller ej? (Video: Guardian News, youtube)

Kilde: 
21 marts 2022

Fredag koblede en russisk raket sig på den internationale rumstation, ISS, og ombord steg tre russiske kosmonauter, Oleg Artemyev, Denis Matveyev og Sergey Korsakov.

Dragterne, de tre kosmonauter var iklædt på en efterfølgende videoforbindelse, har sidenhen vakt opsigt - de var nemlig gule og med blåt flere steder. 

Det har således sat gang i spekulationerne - for er der tale om skjult støtte til Ukraine? 

Det skriver The Guardian. 

Optagelser viser, hvordan en af kosmonauterne, Oleg Artemyev, var iklædt en blå dragt ved ankomst, men på en efterfølgende videoforbindelse er den skiftet ud med en gul dragt med mindre områder i blå farve. 

Det samme gjaldt de to andre kosmonauters. 

Hvorvidt de russiske kosmonauter har haft intentioner om at sende et signal med dragterne er uklart - også om det i så fald kan kædes sammen med krigen i Ukraine.

Selv gav Oleg Artemyev, da han senere blev spurgt ind til dragterne, ikke de store forklaringer. 

»Det blev vores tur til at vælge en farve. Men faktisk havde vi en masse gult materiale, så vi var nødt til at bruge det,« lød det, ifølge mediet. 

Selv i rummet har krigen i Ukraine kunnet mærkes, og flere kontrakter og opsendelser er blevet aflyst. Det har Videnskab.dk skrevet om i artiklerne Invasionen af Ukraine påvirker rumfarten og Krigen er ved at ødelægge samarbejdet i rummet

Nasa-chef Bill Nelson udtaler dog ifølge The Guardian, at samarbejdet mellem USA og Rusland stadig holdes kørende på ISS. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.