Se Caroline Mathildes frække undertøj
Dronning Caroline Mathildes legendariske strømpebånd kostede hende både ægteskab og børn. Nu udstilles de på Rigsarkivet i anledning af Struensee-filmen "En kongelig affære".

Rigsarkivet viser nu nogle helt specielle intime arkivalier frem for publikum. Et par særlige strømpebånd er fundet frem til en ny udstilling om Struensee, som Rigsarkivet har sat i værk i forbindelse med premieren på den danske storfilm ’En kongelig affære’.

Strømpebåndene har tilhørt dronning Caroline Mathilde, som havde en affære med sin mand Christian den 7.’s  livlæge Johann Friedrich Struensee. En lille beklædningsgenstand som kostede Struensee livet og Caroline Mathilde hendes ægteskab i 1772.

I retssagerne mod Caroline Mathilde og Struensee indgik strømpebåndene som et vigtigt bevismateriale. De blågrønne bånd var nemlig en fræk gave fra Struensee til dronningen, fortæller seniorforsker og 1700tals ekspert på Rigsarkivet Erik Gøbel.

»I samtiden syntes man, at det at en mand forærede en kvinde et par strømpebånd – en så pikant og intim ting som et strømpebånd, det var meget vovet,« siger han.

Hør historikeren fortælle mere om strømpebåndenes historie i videoen her på siden.

Rigsarkivets udstilling ’Struensee - Kærlighed, Vanvid, Idealisme’ åbner tirsdag den 27. marts 2012, kl. 16.30.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk