Professor: Ny biograffilm fejlportrætterer Alan Turing som »direkte ulidelig«
I disse dage har biograffilmen 'The Imitation Games', der handler om matematikgeniet Alan Turing, premiere landet over. I videoen kan du høre ekspert Jack Copeland kritisere, at karakteren Alan Turing fremstår som både ulidelig og socialt udfordret.

Alan Turing blev født i 1914 og døde allerede i 1954 i en alder af 41 år. Nogle mener, at han begik selvmord ved at forgifte sig selv. (Foto: Wikipedia)

Alan Turing blev født i 1914 og døde allerede i 1954 i en alder af 41 år. Nogle mener, at han begik selvmord ved at forgifte sig selv. (Foto: Wikipedia)

Skævvridning af historien, fejlportrættering og overdramatisering.

Beskyldningerne hagler ned over film og TV -serier, der har til formål at dramatisere historiske personer eller begivenheder.

For nylig lod fagfolk bølgerne gå højt, da Ole Bornedahls DR-serie '1864' løb over skærmen, og nu vover den nye biograffilm 'The Imitation Game' sig ud på samme, nådesløse slagmark.

Filmen handler om matematikgeniet Alan Turing, der arbejdede for den britiske efterretningstjeneste under 2. Verdenskrig og brød tyskernes Enigma-kode.

I videoen ovenfor kan du høre Turing-ekspert Jack Copelands dom. Han mener, at Alan Turing fejlportrætteres som værende direkte uudholdelig.

»Det er en meget fiktionspræget Turing. De portrætterer ham som en ulidelig karakter. En karakter, der er så socialt udfordret, at han ikke engang kan forstå en frokostinvitation,« siger professor Jack Copeland fra University of Canterbury i New Zealand.

Filmen er troværdig i de store træk

Trods Jack Copelands skepsis over for filmens karakterfortolkning, er han overraskende positivt stemt, når det kommer til det helhedsindtryk, filmen efterlader.

»Jeg kunne godt lide det store billede, der kom frem. Den store betydning, som det var, at han brød Enigma-koden, og portrætteringen af Turing, som værende i centrum af begivenhederne, hvilket han også var. I de store træk er der ramt rigtigt,« forklarer Jack Copeland.

Videoen er lavet af Københavns Universitet

SE OGSÅ: Video-foredrag: Sådan blev tyskernes Enigma-kryptering knækket

Fordi filmens primære formål ikke er at fortælle historien om personen Alan Turing, men derimod at fortælle historien om, hvad personen Alan Turing udrettede, kan Jack Copeland godt se igennem fingre med, hvad der efter hans mening er en forkert personfremstilling.

»Det er mindre relevant, at de har fået forkert fat i nogle af detaljerne,« siger han.

Bliv klogere på både fiktion og virkelighed

Dog skal der lyde en advarsel om, at film er film, og at man må være forberedt på, at virkeligheden derfor er tilsat et gavmildt drys af fiktionsmagi.

I videoen ovenfor kan du blive klogere på både fiktionen og på den sande historie om matematiklegenden Alan Turing.

Og kan du ikke få Turing-viden nok, kan et 40 minutters langt interview downloades gratis fra iTunes her.

The Imitation Game har modtaget flotte anmeldelser og er nomineret til i alt otte Oscars.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker