Landbrug & Fødevarer skrev hele afsnit til forskeres rapport om oksekød
oksekød klimaaftryk klimabelastning fødevarer forskningsfrihed landbrugslobby

Landbrugslobbyen havde fingrene dybt nede i omdiskutteret oksekødsrapport. (Foto: Shutterstock) 

Landbrugslobbyen havde fingrene dybt nede i omdiskutteret oksekødsrapport. (Foto: Shutterstock) 

30 august 2019

Landbrugslobbyen har haft langt større indflydelse på en omdiskuteret forskningsrapport om oksekød end hidtil oplyst.

Rapporten, som er lavet Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet, er tidligere blevet kritiseret i Dagbladet Information for metodeproblemer og for at nedtone klimabelastningen ved oksekød.    

Mens sagen har rullet, har forskerne fastholdt, at de har udført 'uvildig' forskning, og at landbruget 'ikke har haft indflydelse' på deres arbejde, selv om Kvægafgiftsfonden har finansieret rapporten, mens Landbrug & Fødevarer har stået for den overordnede projektledelse.

Men nu afslører mails og interne dokumenter, som Information har fået aktindsigt i, at Danish Crown og Landbrug & Fødevarer har haft stor indflydelse på dele af rapporten - de har sågar skrevet hele afsnit til den. 

»Det kommer bag på mig, at forskerne lader deres integritet kompromittere på den måde. Sådan noget må bare ikke ske. Der skal være vandtætte skotter mellem universiteter og eksterne interesser,« siger Morten Birkved, der er professor mso på Syddansk Universitet og ekspert i klimapåvirkninger, til Information. 

»Det er at holde folk for nar at publicere sådan en rapport,« fortsætter han. 

LÆS OGSÅ: Forskningsrapport finansieret af Landbrug & Fødevarer får hård kritik

Heine Andersen, der er professor emeritus på Københavns Universitet og i mange år har beskæftiget sig med forskningsfrihed- og etik, supplerer: 

»Den her sag er værre, end hvad jeg kan huske, jeg har set før. Rapporten kan ikke bruges som uvildig forskning.«

Dagbladet Information har modtaget og gennemgået tusindvis af sider aktindsigt, som samlet giver indblik i forløbet med at udarbejde oksekødsrapporten. 

Dokumenterne viser, at forskerne løbende har haft tæt kontakt med Landbrug & Fødevarer samt Danish Crown om rapportens indhold, datatabeller og kommunikationsindsats. Landbrug & Fødevarer har desuden skrevet hele rapportens forord, indledning og et afsnit, som i den endelige rapport har titlen 'Introduktion og overordnet tilgang til projektet'.  

Endelig har landbrugsorganisationerne fået ændret en passage om, at man på forskellige vis kan erstatte oksekød i kosten, uden at næringsindholdet forringes, så den blev nedtonet til, at »kun få næringsstoffer påvirkes, så det er ernæringsmæssigt interessant«.

Niels Halberg, der er centerleder for Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, fastholder overfor Information, at indholdet i rapporten er uvildig forskning:

»Der er ikke tale om, at de har kunnet påvirke det faglige indhold  i rapporten, og forskerne har haft sidste ord under alle omstændigheder,« skriver Niels Halberg og tilføjer, at der har været »forskningsfrihed i valg af metoder og data, opgørelse af resultater og den videnskabelige fortolkning af disse«.

LÆS OGSÅ: Medier efter oksekødsrapport: Vi skal dække videnskab mere kritisk

LÆS OGSÅ: Oksekød er otte gange værre for klimaet end kylling og laks

A.R. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.